Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Laza délután

2008. november 24. - bs395

Egy csilli-villi játék 10-13 forint körül mozog. Azon essünk túl, hogy bugos-e (az). Azon viszont baszki ne, hogy milyen hangulatot raknak alá, meg mennyi időre tud lekötni! Visszagubóztam ugye bepótolni, amit eddig kihagytam - legalábbis azt hittem, hogy. Van egy nem hivatalos lista, amiben el kell verni a gépet, különben elszemtelenedik. Ebbe botor módon belevettem olyan nagyformátumú játékok folytatásait, mint a MOHA vagy a COD. Hiba is, meg nem is.

Szépnek szépek, de egyesek szerint Kelemen Anna is az, de még szerintük se feltétlen éri meg a pénzét. Beleölnek rengeteg időt és pénzt, aztán 3-4 óra alatt ki lehet végezni. Persze, ott van a többjátékos üzemmód, de a szabad szerverek tele vannak noobokkal, meg barmokkal, akiket az szórakoztat, ha mások szórakozását elronthatják. A klánozás meg időigényes, és különben is, multit olyanokkal jó játszani, akikhez meccs alatt odamehetsz, és tarkón vághatod a billentyűzettel. Az megtanítja a campert a tisztességre.

Szóval ebből a szempontból nem éri meg a tizenezer forintot egyik sem. Azzal se nagyon nyűgöznek le, hogy úgy akarják növelni a kihívást, hogy végtelenre állítják az ellenfeleket. Ez nem igazán problémamegoldásra késztet, csak a tűzgomb megszállott nyomogatására, azt meg a Serious Sam sokkal jobban el tudja adni. Problémamegoldós játéknak ott van a Hitman széria etalonnak, ahol felvázolnak egy helyzetet pár előre beállított opcionális triggerrrel, de úgy is meg lehet oldani egy szituációt, ahogy a készítőknek soha se jutott volna eszébe.

Apropó, triggerek: az előre szkriptelt kötelezően bekövetkező eseményekkel sírba lehet vinni. Az egyikben van egy rész, hogy ha odamész a lépcsőhöz, amin a forgatókönyv szerint fel kell menned, hopp ott terem egy gránát, és meghalsz. Hatszor robbantottak fel, mire megtaláltam azt a hullajelöltet, aki dobálja, addig mindig vissza az utolsó checkpointra. De az első ambivalens pozitívum: egy másikban, ha flottul teljesítesz is mindent, ráadásul időre, akkor is meghalsz. Determinizmus kicsiben, az élet korlátossága, a világra való ráhatásod mértéke, döntéseid kihatása életedre.

Ezt folytatva örömmel látom, hogy a mellett, hogy helyenként kezdenek idegesítően sokszor preanimált történetmondássá silányulni - az egyikben vagy ötször vagy halál közelben, vállon cipelnek meg minden, teljesen megtöri a játék folytonosságát - lassan a fogyasztókkal együtt "felnőttesednek" a cuccok, és olyan témákat is bevállalnak a maguk nyersességében, amit nem korrekt politikailag. A "csak felnőtteknek" címke végre nem csak csöcsöket vagy leszakadó végtagokat jelent, de persze fontosak azok is. Ezúttal végigmehetünk pl. az orosz kiskatona pszichológiáján, hogyan jut el oda, hogy Berlinbe érve egy vérengző ösztönlény marad csupán belőle.

Vagyis 30-35 ezerért kapsz három délutánnyi mérsékelt szórakozást. Az összes újítás és pozitívum nagyjából egy tisztes játékot vinne el. Hol vannak ezek a Bioshocktól - Ayn Rand 3D-ben, végigvéve az objektivizmus hiányosságait az elkerülhetetlen végkifejletig, avagy hogyan fordul vissza a voluntarista individualizmus az izoláción (tagadás) keresztül önmaga karikaturisztikus és véres despotizmusába -, vagy a Fallouttól, ahol végre be lehet járni szó szerint a poszt nukleáris őrületet, amit magunkra szabadítottunk? Messze.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr90785306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.11.24. 08:35:23

Na, ezért nem veszek én meg semmilyen játékot. :)

Jonas-R 2008.11.24. 09:43:08

triggerek?

Mármint, hogy ha átfutnak a hídon akkor dörög az ég? :) Pedig az hasznos...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.24. 09:57:34

nem, olyan triggerek, hogy ha befordulsz a sarkon, akkor kinyílik mögötted egy titkos rekesz, és hátba lőnek, és kezdheted előről. más módja a rekesz kinyitásának nincs.
a hangulati cuccokkal nincs gondom, ha illik a játékhoz, de ha túlsúlyba kerülnek, akkor az baj. az új mohában és codban sokszor agyonnyomják a játékot.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.11.24. 11:36:45

Na ja. Mi a COD4-et zúztuk le unokatesómmal xboxon egy délután alatt, legnehezebb fokozaton.. elég lehangoló volt. Még a kurva Mega Man is jobban megizzasztott.

Mondanivalót meg kár keresni, mert azt nem lehet eladni, és nem is nagyon másznak rá már. Különben is, ha az ember három-négy évet tölt lengyel meg egyéb szláv núbok közt, az is felér egy kisebb szociológiai tanulmányúttal, és megérted, hogy miért nem működik ez a társadalom az idióta-biztos szabályok ellenére. (:

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.24. 12:31:33

a mondanivaló nélküli játékok is tudnak jók lenni, mint pl a seriuos sam, vagy az unreal tournament, de az ember egy háborús cuccban várna mondnaivalót, tanulságot, amit a szereplők levonnak, némi jellemfejlődést, háttérinfót, ilyeneket.
de nem kap.
a bioshock minden kezelési nehézségével (aki azt a kontrollálást kitalálta, na meg a térkép, na meg a...) kifejezetten felüdítő volt ezek után, bár egy bő délután alatt azt is végig lehet tolni.

Jonas-R 2008.11.24. 18:28:43

Erdekes.

VISZONT!

nem lehet olyan, hogy kimegyünk az utcára, és követeljük az MNB azonnali feloszlatását? (csak mert többet ártanak mint használnak vagy méginkább ártottak mint használtak, és ez ma nyert bizonyítást)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.26. 08:03:21

Szia!

Nem nagyon értem a postodat. Ezekeben a játékokban a single player részt csak kedvcsinálónak, skillfejlesztőnek szánják a szerzők. A játék a multiplayer módot játszóknak készül. (A Counter-Strike-nak, a legnépszerűbb játéknak pl. nincs is single módja.)

Ennek Magyarországon is egész jó kis szubkultúrája kezd kialakulni: pl. www.totalgaming.hu/

Versenyek vannak, kupák, ligák, meg minden.

A postodban ezt elintézed egy bekezdéssel: "klánozni időigényes". Utána meg arról írsz, hogy kapsz néhány óra játékélményt. Nos nem. (A jobb public szervereken van folyamatos admin jelenlét, akik kihajigálják a gyökereket.)

Az Operation Flashpoint és az Armed Assault nem triggerelt játék, nem "keletkeznek" ellenségek, ha egyjátékos módra vágysz, azt javaslom. Gyalogostól tankoson át pilótáig minden lehetsz, elég realisztikus is.

Szerintem ebben a kérdésben fordítva ülsz a lovon.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 17:32:20

wolfenstein, rtcw, doom1, doom2, doom3, ut1, ut2003, ureal 1-2, quake1-2-3-4, moh aa, bt, sh, pa, ab, cod1, cod uo, cod2, cod4, cs1.3+, dod 1.2+, far cry, rouge trooper, xiii, hl1-2, halo, stalker, fear, fear ep, fear pm, splinter cell, splinter cell pandorra, splinter cell 2, avp, battlefield egy rakat kiegészítővel és moddal, bioshock, chrome, delta force széria, duke nukem, freedom fighter, manhunt, painkiller, sof, suffering, és bőven belefér, hogy kihagytam párat. úgy 12 éve nyomom nagyüzemben, multiztam lanon meg publicon regeteget, warozni viszont nem, mert mint mondtam, rendesen klánozni külön életet kíván (rendesen: úgy, ogy mondjuk wcg esélyes legyél).
de hogy csak a cod-moha vonalon maradjunk: a cod1, coduo, e még a cod2 is több játékélményt adott, mint most a cod4. a cod waw-val együtt talán annyi időre köt le, mint a többi külön-külön :-(.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 17:33:24

ja, public: a drága adminok azt is kirakják néha, aki azér megy oda, hogy játszon. normális szervert találni nehéz, és általában tele van.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.11.26. 20:04:37

viszont a freedom fighternek legalább fasza volt a szingölje - bár az is kurva rövid. :\

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 20:40:10

so-so. a max payne-t meg csak kihagytam, bár az szigorúan véve tps, de akkor a rouge trooper is az, meg a freedom fighter is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 23:02:52

meg a serious sam 1-2 is kimaradt. baszki, annyi volt már, hogy kéne egy lista, amiről kiválogathatom melyik volt meg, de nem találok.
süti beállítások módosítása