Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Egy populista halála

2008. október 16. - bs395

Jörg Haider a nagy visszatérés kapujában halálos autóbalesetet szenvedett, pont, amikor a szélsőséges pártok a jómódú, konzervatív és polgári sógoréknál sose látott népszerűségre tettek szert. Oké, voltak már ilyen népszerűek, és a különbségek dacára van köztük hasonlóság is rendesen. Az összeesküvés-elméleteket hagyjuk meg a profiknak, engem jobban érdekel, hogy miért tudnak a kirekesztő nézetek egy olyan közösségben is nagy támogatottságra szert tenni, ami nálunk sokkal jobban áll?

Első körben tisztázzuk, mi a szélsőségesség: szélsőséges nézet az, ami a nagy közös metszetbe nem fér bele. Egy társadalom számtalan közösség összessége, amik különböző elvek alapján szerveződnek, és igen sok az átfedés köztük, vagyis az, hogy mi a szélsőséges, soha sem túl pontos, és nem is mindig állandó. Zsinórmérték lehet, hogy más közösségekkel milyen arányban hajlandók együttműködni, vagy velük vegyülni.

Ettől függetlenül az euro szkepticizmus, a formális és informális közösségi minimum követelése, a fenntartható társadalomgazdaság, illetve a nemzet/ország/akármi érdekeinek a képviselete jogos és helyénvaló törekvések. Amennyiben ezt a fősodorbeli politika nem képviseli, a felmerülő problémákra nem tud megoldást prezentálni, úgy lesz, aki ki fogja elégíteni a keresletet. Kicsit Weimar reloaded. Hitler nem azért került hatalomra, mert olyan jó ötletei lettek volna bármilyen problémára is, ami az embereket érdekelte - hiperinfláció, munkanélküliség, recesszió, békediktátumok -, sőt, igazából semmilyen ötlete se volt. Ő maga mondta, hogy a lényeg az agitáció, amivel megszerzik a hatalmat, mert ha megvan a hatalom, onnan már nem kell legitimáció.

A mai szélsőséges nézetek is így működnek: felkarolnak retorikailag problémákat, és instant megoldásokat kínálnak rájuk, ám mereven elzárkóznak attól, hogy kitalálják, mi lesz utána. Olyan korlátolt rendszerben gondolkodnak, ami az egyén számára kézzel fogható - a gond az, hogy azon a léptéken egy ideje már túlléptek a világ történései. A globalizmus, a tömegdemokrácia és a fogyasztói társadalom öröklött közös hibája, hogy olyan körülményeknek kell megfelelnie benne az embereknek, amikről nem tudnak, és nem is tudhatnak.

A szélsőséges nézetek terjedése mindenképp a fősodorbeli politika kudarca, mert nem hajlandó a kényes kérdésekkel érdemben foglalkozni. A bevándorlók, a kisebbségek, vagy társadalmi csoportok/osztályok viktimalizálása legalább annyit árt, mint maguk a szélsőségesek. A negatív diszkriminációt a pozitív nem gyengíti, hanem erősíti, hiszen ugyanabba az irányba mutatnak: az érdemtelen kivételezés felé. Ha már egyenlítősdi, akkor itt kéne elindulni, különben jön a következő Haider.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr18716165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.16. 09:00:21

Szerintem a világon mindenhol vannak problémák, ha nem ilyenek, hát olyanok, még a legfejlettebb, leggazdagabb helyeken is. Olyan nincs, hogy az ember csak úgy él és boldog, mert az valahol mélyen ellenkezik az emberi mivoltunkkal. (Legalább is a nagy többségével.) Ezeket a problémákat mindig meg lehet találni és kicsit felnagyítva, alaposan felhangosítva kész is a politikai gyújtópont az olyan emberek számára, akik sose férnek a bőrükbe (elsősorban a politikusok).
A szélsősesség alapesete, pedig, ahogy írod is, pontosan az, amikor létező problémákra nem valós, nem reális megoldásokat vet fel, mint egyetlen üdvözítő lehetőség. Innen már aránylag könnyen nő tovább a teljes szélsőségesség, amikor már problémák sem kellenek, csak indokok.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.16. 09:05:02

de a népesség harmada szélsőséges lenne?
mert itt most nem arról a 3-4%-ról van szó, akik akkor is hőbörögnének, ha az ő választottjaik lennének hatalmon, hanem 30%-ról.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.16. 13:36:21

A népesség harmada hülye. Illetve önző és rövidlátó. Éppen ezt használják ki a szélsőségesek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.10.16. 17:57:06

Nem mintha Hitler akarnám védeni, de Hitler az összes problémát megoldotta ami ellen agitált. Az inflációt, a munkanélküliséget, a recessziót, az igazságtalan békét. (Persze utána csinált más sokkal komolyabb problémákat...) Mindenesetre a náci New Deal működött.

"A népesség harmada hülye. Illetve önző és rövidlátó. Éppen ezt használják ki a szélsőségesek."
Ezzel nem lehet vitatkozni, csupán az a kérdés melyik harmada? Tényleg jó lenne azt hinni, hogy ezt csak a "szélsőségesek" használják ki.
Hofi mondta, hogy Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma 2. Ezek szerint a sógorok sokkal jobban állnak. :D

Avatar 2008.10.16. 18:31:36

Tata: pont erről van szó, az nem megoldás, ami egy probléma helyett csinál egy másik sokkal nagyobbat.
Ennyi erővel a szocializmus is megoldotta munkanélküliség problémáját, nem?

Még szerencse, hogy az orvosok nem ilyen szélsőséges módszerekkel dolgoznak.
Eltört az ujja? Levágjuk a karját! Az ujja soha az életben nem fog többet fájni!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.19. 07:54:36

kurvajó cikk, először csak egy dolgot akartam hozzáfűzni, miszerint az euroszkepticizmus nem igazán jogos vagy elismerendő törekvés. Én az egységet sokkal többre tartom, mint az öncélú különbözőségre törekvést. Az EU ennek a szimbóluma.
Kár, hogy Before beleírta ezt:
"Olyan nincs, hogy az ember csak úgy él és boldog, mert az valahol mélyen ellenkezik az emberi mivoltunkkal. (Legalább is a nagy többségével.)"
ami sajnos igaznak tűnik. Tényleg újra kéne kezdeni az evolúciót valami más állattal.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.19. 11:20:13

az euro szkepticizmus, amikor kritizálod, hogy a meglévő intézmények, szabályok lennének a legmegfelelőbbek egy probléma megoldására, elvileg arra ösztönözné azokat az intézményeket, hogy megjobbuljanak.
persze ha valaki úgy csinálja, mint a jobbik - érdemi kritika helyett félelemre játszik - akkor sok haszna nem lesz.
süti beállítások módosítása