Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Fölösleg

2008. május 17. - bs395

Olvasom, hogy az Unió vitázik a bioüzemanyagokat illetően.
Mert felelős, megfontolt emberek ülnek az Unióban is.

Élelmiszerellátási válság van a világon, és az első generációs bioüzemanyagok nagyrészt étkezési és takarmányozási, nagy keményítőtartalmú gabonákból készülnek a mérsékelt égövön. Ne lehessen tehát élelmiszer helyett üzemanyagot termelni! Jó, ne lehessen. Kocsi nélkül, ha szomorúan is, de elvan az ember, kaja nélkül már nehezen.

Aztán gyors hozzáteszik, hogy az Unióban sok a parlagon heverő föld. Miért? Mert azt mondták, legyen parlagon, hogy ne legyen gabonából túlkínálat, ne nyomja le az árat. Most meg magasan van az ár. Ki érti ezt? Akkor most ha a parlagon lévő területeken nekiállnánk üzemanyagra termelni, akkor azért emelkedne még tovább az élelmiszerek ára?

Aztán azt mondják, hogy várjunk a fosszilis energiahordozók lecserélésével a második generációs bioüzemanyagokig. Jó, várjunk. Mik azok a második generációs bioüzemanyagok? A törek, a szalma, a faforgács, a trágya. Na most az tiszta, hogy én akkora mezőgazdász vagyok, mint kacsának a helikopter, de úgy emlékszem, hogy a szalmát, meg a trágyát, de még a töreket is azt eddig is feldolgozta a mezőgazdaság, nem? Meg mintha a faforgácsra is lett volna eddig is jelentkező. És ha fölmegy a fosszilis műtrágya ára, termelési válságot okozva, akkor majd betiltjuk a második generációsokat is?

Harmadik generációs. Alga. Nagyon bio. Amerikában, de még Dél-Afrikában is termelnek. A De Beers (állítólag köze nincs a hasonló nevű gyémántkereskedőhöz) marketingje azt mondja, akár évi 900 millió hordó fosszilis üzemanyagot kiváltó mennyiséget is képesek lennének gazdaságosan termelni már most. Meg hogy ezt lehet akár sivatagban is. A gond csak az, hogy De Beers (az üzemanyagos, nem a gyémántos) eltűnt a térképről.

A másik nagy reménység, az amerikai Green Fuel (akik licenceltek a De Beersnek is) szerint egyrészt ők járnak a technológia csúcsán jelenleg, másrészt meg olyan termelést, ami gazdaságos lehet - hangsúlyozottan a jelenlegi olajár mellett - leghamarabb valamikor jövőre tudnának indítani. Az USA energiaügyi osztálya azt számolta, hogy az USA komplett fosszilis energiaigényének lecseréléséhez úgy 38.000 négyzetkilóméternyi területre lenne szükség, telis-tele algareaktorral.

Mert még nem éri meg a napelem, a szélkerék, a bioüzemanyag. Még. A keresletet a jelenlegi életszínvonal fenntartása mellett viszont nem csökkentjük.

Addig konzerváljuk a pazarlást, amíg van mit pazarolni.
Nyaralásra, arra.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr46473526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása