Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Új leosztás

2010. április 23. - bs395

Először folytatódott az adócsökkentéses cucc (lesz-nemlesz-későbblesz), ami már jóóóval a választások előtt is ment, most meg kiderült, honnan lesz az egymillió új munkahely: átcímkézésből.

A segélyért munka az mostantól munkahely lesz. Segélyért munka eddig is volt, csak nem hívták munkahelynek.

A nagy infrastrukturális munkákra ki fogják terelni a zembereket. Mentek eddig maguktól is, építették a sztrádát meg a miniszteri lakot, csak nem voltak bejelentve.

Amerika, kicsiben. Persze lehetne fehéríteni a nagy beruházásokat, mert tényleg nonszensz, hogy valaki adót nem fizet, és még a támogatásokat is felveszi. Persze lehetne egy fokkal több értékteremtő tevékenységet végezni. Sőt, még a szocializációban is segíthet. Csak az én fejemben ez az „új munkahely” az olyan dolog, hogy versenyszféra, mert különben a 3,8 millió tart el 10 milliót (köztük saját gyermekeiket és szüleiket) nem nagyon fog érdemben változni.

Az is jó ötlet, hogy bármely társadalmi csoport szociális felemelkedéséhez a közösség szolgálatán át vezet az út, csak akkor nem 10, hanem 20-25 évről beszélünk (avagy: ha időben elkezdtük volna, mostanában végeznénk).

A kádári szólamokat meg tessék kérem abbahagyni, mert feláll tőlük a hátamon a szőr.

Közben: egy új munkahely versenyszférai létrehozásának a befektetési költsége 2,5 millió forint (az elmúlt évek nagyberuházásait átlagolva). Vagyis a kérdés: hogyan hagyjunk jelenértéken számolva évi 250 milliárd forintot az államon kívül? Mert új munkahely csak akkor lesz, ha a kkv (vagy bármely vállalkozás) forgalma úgy nő, hogy a meglévő létszámmal nem tud eleget tenni a megrendeléseknek. Addig itt a hitelekkel meg a munkaáltatói járulékokkal teljesen felesleges foglalkozni, amíg nem lesz keresletnövekedés, ami adott pénzmennyiségből csak úgy teremhet, ha kevesebbet pazarolunk, s az elmúlt éveket visszanézve (tudom, neoliberális szólam, fujjfujj) ez főleg az állami szférára volt jellemző.

Azaz: 20 év a szociális piacgazdaságig, vagy 10 év a kapitalizmusig. Választani pedig nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr661946085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2010.04.23. 19:44:21

apropo hitelek.

Azt vajon miert nem szajkozza senki, hogy ha kicsit jobban tolnak a devizahitel forintra konverziojat (tudom koltseges) akkor le lehetne tolni a kamatlabat (amit ennyivel magasabban tartani joval koltsegesebb), engedni jobban az inflaciot (es okosan inlaciovedett papirokbol finanszirozni) es mindjart indulna a gazdasag a maga utjan. Tudom euro bevezezetes... ahhoz szoktak mondani hogy kene realkonvergencia is. A szolvakokat gyakorlatilag eloszor a valsag, most meg a gorogok mentik meg.

Felfogni nem tudom, hogy hogyan veheti akarki is a szajara a versenykepesseget, amikor egy 20 % os EU inflacio melett nalunk volt 35-40, ugy hogy ez az arfolyamcsatornan nem jelent meg, plusz (valojaban pont amiatt) tartjuk magasan a kamatot ugy hogy gyakorlatilag rakenyszeritjuk a csoro kisvallakozot, hogy a forint kamaton keresztul fizesse meg az olcso CHF lakashitelet az istenadta nepnek.

A valasz, hogy azert nem szajkozza senki, mert ezt a zemberek ugysem ertik, akarcsak hogy ezen mi penzt kaszalnak egyesek (fogadjunk hogy a fideszkormany alapit bankot.... megegyet) mint ahogy azt sem, hogy lof*sz nem valtozik majd.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.23. 20:27:56

@Jonas-R:
de mitől lettek devizahitelek? szerintem onnan, hogy a magas elvonás miatt nem tudták kitermelni a kamatokat a cégek (meg mert egyes kiválasztott cégek megúszták, hogy be kelljen fizetniük).
nem mindegy, hogy a fennmaradó egy harmadból 3 vagy 6 százalékos reálkamatot kell kigazdálkodnod.
mondjuk én a kétharmados elvonásomat szivesen becseréltem volna egy fidesz kétharmadra, de úgy tűnik, erre még várni kell.

Kenguru 2010.04.26. 10:52:12

"Mert új munkahely csak akkor lesz, ha a kkv (vagy bármely vállalkozás) forgalma úgy nő, hogy a meglévő létszámmal nem tud eleget tenni a megrendeléseknek"

Stimm.
A magyar kkv-k fo piaca a magyar belso piac.
Ez most döglődik, mert csokkent a Zemberek diszkredicios jovedelme, ugyanis novekedtek a torlesztoreszletek, sok az uj munkanelkuli, es sokan a feleotlen eladosodas helyett vegre sprolonak, tartalakolnak.

Ha csokkennek az adok(mondjuk az szja) tobb penz jut a Zembereknek, akik tobbet koltenek(novekvo fogyasztas) vagy tobbet sprolonak.
Ez jo.

Ha a vallakozi jarulek csokken, adott bertomegbol tobb embert lehet fogalkoztani.
Azan nem tizen dolgoznak napi 12 orat, hanem 12-en kilenc orat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 11:44:07

@Kenguru:
"Ha a vallakozi jarulek csokken, adott bertomegbol tobb embert lehet fogalkoztani."
én ezzel vitába szállnék. miért venne fel plusz embert, ha nincs rá szüksége?

Kenguru 2010.04.26. 14:58:28

Mert szukseg van ra, csak eddig ugy oldottak meg a tuloraztattak a nepeket inkabb.
Most ugyanannyi penzert tobb es hatekonyabb munkaorat kapnak.

Pl a valsagot sok nagy ceg(ertsd pl egyik bigfour) ugy kezelte le, hogy nem rugtak ki pluszba senkit, de nem is szerzodtettek ujakat a felmondok helyett.
Azaz a kiadascsokkentest ugy valositottak meg, hogy a kevesebb ember vegzi ugyanazt a munkat.

De mondok mas peldat. Lattal mar olyan boltot/ettermet aholvan eleg penztaros/pincer?
Ha egy ceg ugyanannyi penzert jobb szolgalatast tud nyujtani(versenyelony) nem probalja meg?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 16:36:49

@Kenguru:
asszony olyan helyen dolgozik, ahol nő a forgalom. most nyitják a sokadik helyüket, de embert nem vesznek fel, és egészen addig nem is fognak, amíg a jelenlegi létszám még épp el tudja látni.
minőségre mifelénk ritkán gondolnak, hisz a piac inkább árérzékeny.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.01. 21:45:49

@Kenguru: ha egyszer a jómunkásember hajlandó volt rá, akkor nehezen fog a munkáltató lecuppanni arról, hogy továbbra is kizsigerelje. Márpedig a jómunkásember versenyhelyzetben van, nem elég "csak" jól végeznie a munkáját, de be kell vállalni mindent, hogy ne a sarkában lihegő másik kétszáz valamelyikéé legyen a munkája.
1-2 éve, amikor még nem volt a válságnak nyoma sem, asszony munkahelyén már akkor is egy bármilyen állásra, amit meghirdettek sok százan jelentkeztek. Sajnos teljesen igaz az az állítás, hogy nem elég (eleinte egész biztosan nem), ha lehetőséget teremtünk, vagyis, ha olcsóbbá tesszük az alkalmazottak tartását, hanem kényszeríteni (kényszerhelyzetbe hozni) is kell a munkaadókat...

Jonas-R 2010.05.03. 19:34:43

@bs395:

ezen a magas elvonason ne lovagoljunk. A berbol es fizetesbol elok adoéke magas, a teljes elvonasi szint magyarorszagon nem olyan hatalmas. (konkretan felso negyed az EU-ban, meg konretabban boven ausztria alatt van GDP aranyosan)

En azt ebbe nem kevernem bele, de az teny, hogy a kamat direkte a versenykepesseget befolyasolja. (az elvonasi szint maximum indirekt modon, de en ugy gondolom, hogy meg csak ugy sem, maximum az elvonasi szint valtozasa befolyasolja a versenykepesseget)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.03. 22:59:11

@Jonas-R:
svédországban vagy ausztiában nem azt kapják a zemberek a pénzükért, amit itthon :-)
itthon pazarlás folyik. ha a közszolgáltatások jelenlegi szintjét be akarjuk árazni, és megteremteni az alapját a későbbi bővítésnek, arra nem látok más módot, mint csökkenteni az elvonást, akár paradox móson állami beruházásokkal is (pl a zöld bank).

magyar-magyar szótár 2010.05.04. 00:39:51

Azt nem értem, miből élnek a cocojológijusok. Hajnalonta 300000 munkavállaló jár föl Lyukmagyarországból Pestországba (ott háromszoros a bér) . A sok okos és szép Sík Endre fejű emberünk este, lefekvés előtt még leszaladhatna a cégesautóval úgy öt óra táján az M 0-ásra ... általában fehér színűek, 9-15 személyesek (némelyikben, ezek vegyeshasználatúak vótak, a raktérben hokedliken ül az alföldi cselédmentalitású bunkókámja) Vagy nem tudom.. téma hiányában még az is megtenné, ha egy fosonyparkolóban (Csepel sziget) húznának le egy éjjel hattól délután 8-ig [20 óráig] tartó műszakot és fognának egy irkát és striguláznának. (Néhány oszlop elég, Éhező Nyugdíjas kateg [hét fosonykenyérrel a cekkerekben várja az ingyenbuszt] Unatkozó Kimmammi a babyval. (Ugye a magyarkismama a dologtalan, aki nem akar visszatagozódni a munkaerőpiacra) Reggeliző Brigád stb.

magyar-magyar szótár 2010.05.04. 00:42:58

A kapitalizmusról csak annyit mondanék: A trend az antikapitalizmus. Döntsd a tőkét [főleg az elavult termelőszférai, fizikaikiterjedésű vállalatiszféra dönthető, mert egy vállalat nem fér el egy gyárilag, vadiújonantan vegyi-előkoptatott iraki usarmyhátizacsiban) kapja be Bill Gérc. Leölünk egy termelővállalatot a házipénztárért és a promt értékesíthető fizikaikiterjedésű részeiért, aztán szeva-szopsz is? Kellemes figurák vagyunk, öltöny se kell, csak nagyon gyors kommunikáció, rohaggyon meg a kapitalizmus.
süti beállítások módosítása