Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Hasadóanyag

2009. február 23. - bs395

Meghasadt a tudatom. Már megint. Az oka az ellenbál volt. Csorgatom a nyálam a LoPunkra, nézem a képeket, szívem hevesen ver, már fűzöm a bakancsot, lövöm be a sérót, veszem fel a 'ploitedos pólót (a 'ploitedos póló az muszáj, jó?), fogócska indul! Aztán meg olvasom Baki Ferenc nyilatkozatát, és megy minden vissza a szekrénybe. Milyen kapitalizmusról beszél? Meg milyen elitről? Zámbó Árpyról? Ezt remélem ő se gondolta komolyan.

Az úgynevezett kapitalizmusban van az újságoknak egy társasági rovat melléklete, amibe olyan hírek szoktak bekerülni, hogy XY, a százas lista 32. helyezettje, épített a városi közkórháznak egy új szárnyat, zsebből, a polgároknak meg jó egészséget kíván. Bécsben az operabálra a gazdasági és a kulturális élet meghatározó személyiségei gyűlnek össze: igen, még Paris Hilton is, akit bár apja kitagadott az örökségből, azóta saját jogán sokszoros dollármilliomos, a tavalyi elnökválasztási kampány paródia promója pedig komoly visszhangot kapott - nekünk meg be kell érnünk Kelemen Annával.

Az úgynevezett kapitalizmusban a száz leggazdagabb ember listája köszönőviszonyban van a valósággal, tagjai pedig büszkén vállalják, példát mutatva mindenkinek, mi is a sikerhez vezető út - nálunk, ha lemásoljuk elitünk példáit, rövid úton vagy tönkre megyünk, vagy börtönbe jutunk (esetleg mindkettő). Nálunk ugyanis nincs kapitalizmus, ahogy fasizmus, konzervativizmus vagy kommunizmus sincs, de megértem, hogy mindenkinek kell egy hobby: délibáb, amit kergethet. Csak ehhez minek a taréj?

Ha már mindenképp külföldi példával akar az ATTAC kacérkodni, akkor Venezuela helyett ajánlanám a kibucokét: a világ legdemokratikusabb közösségeiként élték az önellátó (vagy nem, ez vita tárgya, hogy az állam mennyivel segített időnként, és miért cserébe) kis mezőgazdasági kommunák mindennapjait, amíg - szintén 100%-ig demokratikus módon - át nem mentek kertvárosba. Mert a kapitalizmus vonzóbb volt nekik, noha senki se kényszerítette őket. Ki akartak zsákmányolódni, mindenáron.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr11958773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.23. 07:05:43

Sejtettem, hogy téged se fog hidegen hagyni a téma... De hát ma már a nike cipőben tüntető, közben a mekiben ebédelő antiglobalisták világát éljük, szóval csak semmi meglepetés.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.23. 11:43:54

szeretném azt hinni, hogy tarajosnak lenni több, mint beinni azt bebűnözni, még ha csak az emberi gondolkodás ellen követünk el is vétséget, de itt is csak azok kerülnek címlapra, akik szerint ennyi az élet, buli van, iszunk-hányunk-belefekszónk, közben meg a szakállas bácsik eszeveszett baromságokat hadoválnak, de ha elfogy a sör...

fumar sharif (törölt) 2009.02.23. 21:35:04

kicsit off de ez sosem off: magyarországon volt egyáltalán olyan punkmozgalom, mint amilyennek te azt elképzeled(márhogy ideológia van mögötte)? vagy volt egyáltalán a világon? najó volt egy rövid ideig aztán mind szépen beolvadnak a fogyasztói társadalomba és annyira szerves részét képezik hogy érdemes belekalkulálni őket az éves marketingtervbe(A-betűs kitűző boltból, márkás csizma, bolti hajfesték stb.) jó ideje már lázadni sem lehet mert az is pop. minden pop.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.24. 00:02:15

@fumar sharif:
hát ezaz.
hogy én nem tartom mozgalomnak.
hanem életmódnak.
és nem külsőségek alapján.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.02.24. 01:31:37

Voltak és vannak jelenések - de átfogó mozgalom sosem volt. A punk amennyire kemény, annyira törékeny az idiotizmusra, kiszolgáltatott, mint a mellékelt ábra is mutatja. Fugazi-ék régről, Maybeshewill újabbról, de az én érdeklődési spektrumomon kívül is biztos akad pár működő, megvalósult példa, amely kiszorította a gyökereket. Sajnos a butaság, pop-filozofikus relativizmus ide vagy oda, létező jelenség.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.24. 02:06:37

olvasd el az interjút, meg nézd meg a - nyilvánvalóan aljas hatásvadász módon megvágott - videót.
nekem tényleg felállt a hátamon a szőr tőle, hogy ennyie nem lehet hülye valaki!
a mozgalmárkodást meghagyom azoknak, akik szeretik :-) szigorúan oldalfüggetlenül ofkorsz.

magyar-magyar szótár 2009.02.24. 05:45:34

Csányi Sándornak van egy egymillárdos indítótételű alapítványa HH gyermekek tanulásának támogatására.
Összesen ennyi a komoly, ami eszembe jut.
10 éve a Videotonban eleresztettem egy viccet Szélesről, hogy kulturált jógyerekújságíró a fideszt lebüdös ódizótakonyosozó ("Zóbbány gyerekei kormányőrökkel veretik a tanáraikat") újságírók Széles-köpködéseit, majdnem megvertek, azt a hűűűlyeséget aszonták nekem, hogy hát a Széles 24000 embernek ad munkát és nem engedte széjjelopni a vállalatot, de hát nyilván ezek az emberek buták vótak, mint a feőd.
Széles, ma, úgy tudom közepes ill gyöngébb újságírókat segélyez duplán:
elsőkörben konkrétan a gyöngeképességű és hátrányoshelyzetű jobberújságírók tucatját
Másodikkörben viszont a bayerköpködés és stefkázás módszereivel cmlapmarketinges (rég.: kéziratelfogadtatós) gyönge 200-300 jóoldali megfelelőújságírónak ad témát.
Öööö.. mennyibe lehet neki a MH havonta?
Ja, és Friderikusz szponzorálja Lüszikét, Havas Henrik meg Kelemen Annát. Ezek nem jótékonyságok?
Dobrev Klára is jelenlétével támogat karitatív kezdeményezéseket.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.24. 14:42:55

@magyar-magyar szótár:
széles ambivalens, a kapcsolati tőkéje nemtudom hány milliárdot ért. széjjellopni nem engedte, inkább kivette a részét belőle, de az tény, hogy széles nélkül a vidi helyén csak egy nagy kráter lenne, és önkormányzati képviselők állnák körül, és mind azt mondaná, hogy sajnálom, sajnálom.
a munkaközvetítés, a be"szerzés" viszont ott is dívik rendesen.

magyar-magyar szótár 2009.02.25. 08:39:45

Én a VIDEOTON Holding féle munkaerőkölcsönzést nemhogy nem tragikusnak látom: segített az sokmindent kibekkelni. Menek egyszer az üzembe, hát idegen sprégőz, csivitel vagy 300 asszony s lyány, de nagyon vidáman: a tatabányaiak, előző este szóltak nekik, hogy ezen a reggelen egy -egy órával töbet buszozunak. Alföldimentalitású gumicsizmás paraszt létemre elcsodálkoztam, mert minálunk idele lett vóna akkora fel-látás, ordéjtozás és főnökökapjafaszázássa.. de ezek a tatabányaiak semmit nem szóltak, röhincselve szítták műszak előtt a cigit, hogy hát ez az ára, hogy megvan a munkahely, egyszer még Veszprémbe is ingázniuk kellett pár hetet.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.25. 13:04:55

mifelénk picit más a mentalitás, maradt még talán valamennyi az iparosságból, hogy ha nem dolgozol, semmirekellő vagy. ebben nőttünk fel, hogy apu és anyu mennek az üzembe.
amikor ki volt adva, hogy a köfém, az ikarusz meg a vidi megy a levesbe, itt akkor volt tüntetés, nem a rendszerváltáskor - aztán fellélegeztek, hogy maradt munkahely.
mákom van abból a szempontból, hogy a környéken mindig volt munka: az elmúlt 12 évben akkor voltam munka nélkül, amikor nem akartam dolgozni.
süti beállítások módosítása