Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bőrnaci

2022. augusztus 24. - bs395

A fűhrer szellemében dolgozni - nem, nem arra akarok utalni, hogy Orbán maga Hitler, attól még nagyon messze van - olyan rendszer, ahol egyértelmű utasítások hiányában is igyekeznek az emberek olyan döntéseket hozni, amikről úgy gondolják, elnyerhetik a kedves vezető tetszését. Ez a központosítás és a személyi kultusz érdekes egyvelege, amikből olyan dolgok esnek ki, mint amikor Kínában teljes vegyvédelmi ruházatban permetezték fertőtlenítővel a reptereken a kifutópályákat: nem a várókat, vagy a mosdókat, hanem az aszfaltcsíkokat, amikre leszállnak a repülők.

Egy ilyen rendszerben egyrészt erősen felértékelődik a kapuőrök - gatekeepers - szerepe, akik a kedves vezető naptárát és beosztását uralják (Bohrmann legalább annyira volt a Harmadik Birodalom ura, mint Hitler, pusztán azért, mert ő döntötte el, ki találkozhat vele, és ki nem, hasonlóan az Egyesült Államok elnökének a kabinetfőnökéhez például, vagy nálunk a rosseb tudja milyen pozíciónak hívják éppen, mert több is van belőlük párhuzamosan szerencsére, miniszterséget vezető államtitkár vagy államtitkárságot vezető miniszter), másrészt a kedves vezetőhöz idővel semmi olyan információ nem fog eljutni, ami nem tetszene neki, pedig szüksége lenne rá - ha a rossz hír hozóját lelövik, senki se akar rossz híreket hozni (Pingnek fél éven át nem merték elmondani, hogy az Kína déli részén nincs elég áram, ezért gyakoriak a kimaradások, egyszerűen hagyták, hogy megtörténjen, mert féltek bármilyen döntést meghozni).

Mindennek a tetejébe ha minden döntést egy egyre szűkebb kör hoz meg, fizikai képtelenség nem hogy jó döntéseket hozni mindenről, vagy akár az eldöntendő dolgok többségéről, hanem bármilyen döntést meghozni, illetve ha mégis sikerül, azokból egy inkoherens katyvasz születik csak: lásd a fakitermelési szabályzatot, ahol a pár hónap múlva beköszöntő hideg idővel magyarázva megkönnyítjük a fakivágást, holott abból most télre nem nagyon lesz tűzifa, a rezsicsökkentés csökkentését/növelését (dupla negatív relációkból sose voltam jó), vagy az OMSZ lefejezését (csórikámat két éve még Orbán saját kis kezével tüntette ki és köszönte meg a kitűnő munkáját, most meg arra jön haza az éves szabadságáról, hogy kirúgták, úgy, hogy köze nem volt az egész operatív törzsös bábjátékhoz).

Szóval mindegy, hogy Orbán utasította-e a kirúgást, vagy nem, ez a rendszer az ő személyi kultuszú, központosított rendszere, ami így működik. Fullajtárja pedig kiáll, és közli, hogy nem politikai oka volt. Nem hát. Cikizte a bőrnaciját, és a kezére ütött, azért.

A dolog külön pikantériája, hogy pont ez ellen a központosítás ellen háborúzunk Brüsszellel.

Holland Zendaya

Ha külföldiként a magyar médiából tájékozódnék, illetve abból, amit a külföldi sajtóból a magyar média - ellenzéki vagy kormánypárti - szemléz, simán elhinném hogy Magyarország a világ közepe, és Orbán Viktor globális politikai tényező.

Nem nagyon tudok olyan témát felhozni, legyen az Ukrajna megtámadása Oroszország által, a globális infláció, minimumadó, klímaváltozás, élelmezési válság, migráció, energiapolitika, szankciók, vagy akár az amerikai elnökválasztás, amiben nincs csúcsra járatva, hogy Orbán Viktor mit gondol, és arról mit gondol a sajtó.

De mivel itt élek, bevallom őszintén, kicsit szkeptikus voltam, gondoltam, hátha csak arról van szó, hogy magunk felé torzít a látóterünk, amíg nem olvastam, hogy Zendaya és Tom Holland a Budai Várban randiznak. Ez meggyőzött. Erre nincsenek ellenérveim.

A Rezsicsillagok háborúja

9cb5a1e6f71be3d3caa2437795faf462_1920_kr.jpg

Az megvan, hogy a Star Wars három filmenként kb. ismétli önmagát? Van egy árva gyerek egy sivatagos bolygón, jön valaki az űrből, aki elviszi magával megmutatni neki a világot, kiderül, hogy a kis árva igazából varázsló, úgyhogy beül az űrvadászba, és felrobbantja a nagy gonosz valamit.

Na, ilyen a mi politikánk is. Volt az MSZMP, külső forrásból finanszírozta a jólétet. Ahogy elfogyott a külső forrás, elfogyott a jólét, és az MSZMP is. Aztán jött az MSZP, külső forrásból finanszírozta a jólétet, elfogyott a külső forrás, vele a jólét, és az MSZP. Most a Fidesz finanszírozta külső forrásból a jólétet, ami elfogyott, és épp megy vele a jólét. Ja, és mindegyik hazudott róla.

Hiába gyengébb minden új Star Wars trilógia, mint a korábbiak, mégis megvesszük a jegyet, elmegyünk megnézni a moziban, majd hőbörgünk, hogy ez de szar volt, de ha holnap kiadnának egy újat, megint sorba állnánk.

Olyan 8-10 év múlva indul majd még Tiborcz István miniszterelnöknek, azt gyanítom.

(hogy a történetben melyik prominens jelenlegi vagy volt pártvezér, miniszterelnök melyik Skywalker, a kedves olvasóra bízom)

2+2=1

marriage_counseling_boy_writting_on_black_board-min.jpeg

"2018-ban jó néhányan azt gondolták, hogy kettő meg kettő az öt, most pedig kiderült, hogy kettő meg kettő az egy." - Schiffer András, 2022.04.03.

Én nem szóltam. Kussolok egy ideje, mert ha szólok, akkor emezeket gyengítem, amazokat  meg erősítem (vagy fordítva, kinek-hogy). Csak bizalmas körben tettem fel a kérdést, hogy melyik kibaszott marketing géniusz zseniális öltele volt, hogy a Jobbik és az MSZP-DK egy listán legyenek??? Komolyan azt gondolták, hogy a Jobbik szavazók behúzzák az ikszet Gyurcsány befutó helyére, vagy egy liberális nyugodt lelkiismerettel leszavaz a Jobbikra? És mekkora sikerdíjat vettek fel érte? Hol lehet jelentkezni a 2026-os kampánytanácsadó csapatba? Mik a kritériumok? Merjek nagyot álmodni?

Vagy mondjam meg az őszintét, hogy itt addig lófasz se lesz, nem hogy acélkohó, amíg olyanok jönnek szembe négy évente, mint Vadai, Gy. Németh, Gurmai, vagy Gréczi? Hogy ha a választók felét látványosan ostoba, agymosott, tanulatlan bunkóknak nézed, akkor ne csodálkozz, ha buksz egymillió(!!!) listás szavazatot? (baszki, négy éve ugyanezt kérdeztem) Hogy a szerte-szét hagyott elektromos rollerekkel nehéz szántani, pláne, ha nincs műtrágya? (az meg vagy földgázból van, vagy az oroszoktól-beloruszoktól - nem csak arról van szó, hogy fázni fogsz, hanem hogy nem lesz mit enned)

Persze, a Fidesz hibája, elcsalta, lefizette, betiltotta.

Mindenki helikopter, csak Budapesten nem.

(a szerző hűséges MKKP szavazó, úgyhogy duplán is a jó édes anyját)

A befejezetlen avatár, avagy a közvetítők lázadása

Donald Trump Says His Money Drew Hillary Clinton to His Wedding - ABC News

Az avatár jó dolog: kivetíthetjük rá minden félelmünk és reményünk. Megtestesítheti a globalizáció veszteseinek abbéli kívánságát, hogy visszatérjenek a dolgok a régi kerékvágásba, de azoknak a félelmét is, akik abban a világban az erőszakot és a kirekesztést látták.

E helyett mindegyiküknek csak egy Donald Trump jutott.

Tovább

Kultúrfasizmus

Bocsáttassék meg nékem, de én nem értem. Lehet én vagyok a fasiszta, de amikor azt mondom, hogy:

- a mindenkori kormánynak semmi keresnivalója a sportban, stadiontulajdonlásban, futballklub-panamákban, akkor jó ellenzéki vagyok.

- a mindenkori kormánynak semmi keresnivalója a médiában, a hírgyártásban és hírmagyarázásban, akkor jó ellenzéki vagyok (épp most, ha más kormány lenne, akkor ugyanezért a véleményért nemzetiszocialista lennék).

- a mindenkori kormánynak semmi keresnivalója "piaci" cégek tulajdonlásában és támogatásában (akkor is adok pénzt Lölőnek, ha soha semmit se vettem tőle), akkor jó ellenzéki vagyok.

- a mindenkori kormánynak semmi keresnivalója a tudományos életben, mert a szervilitást támogatja, akkor már rezeg a léc, itt már szélkakakas alkatú megmondó emberek mindennapi megélhetéséről is szó van (akik szépen háttérbe szorítják és eltapossák a tudománnyal foglalkozni akarókat), itt már fasizálódok.

Na de amikor azt mondom, hogy a mindenkori kormánynak semmi, de tényleg aztán semmi keresnivalója nincs a kultúrában, filmekben, színházakban, zenei életben, mert korrumpálja és kiszolgálójává alacsonyítja azt, aminek reflektálnia kéne arra, amit tesz, akkor hirtelen Dúcse alkatúvá változok, a hajam is eltűnik, állkapcsom szélesebb lesz, összemegyek úgy 15 centit, és valamiért vállszalagos egyenruhába bújok (van ilyen, na, neked tán nincs a szekrényben?).

Persze, én is szeretnék olyat, hogy te fizetsz nekem, akkor is, ha nem veszed meg, amit csinálok, akkor is, ha nem szólhatsz bele, és ha szeretnél beleszólni, akkor te vagy Hitler. Csak nem mentem színésznek.

A kampány és pártfinanszírozás elviselhetetlen könnyűsége

Mi kell ahhoz, hogy leváltsd a Fideszt? (vagy bárkit)

Pénz (bocs).

Az elmúlt 28 évben ezt az összes párt főleg közpénzből intézte, abból finanszírozta saját magát, a holdudvarát, és a kampányait, ilyen vagy olyan csatornákon keresztül. Létezett-e alku az MSZP-vel vagy sem, a Fidesz a NER-en keresztül kiépítette a közpénzek teljes monopóliumát. Azzal, hogy az önkormányzatok jogait és pénzeit megnyírta, gyakorlatilag ellehetetlenített minden decentralizált ellenzéki ... khm... finanszírozást, meg lehet nézni a választási térképen. Szóval a hagyományos ellenzék nem dönt Fideszt.

Ha nem közpénz, akkor van még a privát pénz. Igen ám, de egyrészt nagyon nehezen találni itthon olyan vagyonos embert - nem gazdag, vagyonos, aki többedmagával meg tudna finanszírozni négy évet, plusz egy combos kampányt -, aki nem a mindenkori állam emlőin nőtt volna nagyra, másrészt meg ha valaki nagyon ugrál, azt elviszi a NAV (ennél kisebb bűnökért is jártak már rosszabbul), vagy délelőtt hoznak egy személyesen rá szabott törvényt, délutánra meg tönkrement. Szóval magyar tőkés nem dönt Fideszt.

Van még külföldi pénz. Vagy volt: Norvég Alap? Stop Soros? Razziák az alapítványoknál? Civil társadalom ledózerolása? (kivéve a CÖF, mert egy CÖF azért kell) NGO se dönt Fideszt. Se Merkel, se Putyin: őket pont annyira érdekli, ki kormányozza Magyarországot, mint téged, hogy a sarki gyrosos az most görög vagy török (esetleg albán). Amíg megkapják a megrendeléseket, felőlük a Kutyapárt is nyerhet, és csirkejelmezben ülésezhet. Kivel is építtetjük és üzemeltetjük Paks 2-őt? Naugye.

Akkor marad az, hogy ingyér', szembeszélben, évekig. Ehhez elkötelezettség és kitartás kell, abból meg nem csak itthon, hanem úgy általában kevés van. Ha Fideszt akarsz dönteni, állj neki most, és ne várd, hogy bárki is segíteni fog, sőt.

Addig meg veszekszünk, hogy most épp melyik KISZ titkár üljön a székben, mert mit nekünk lusztrációs törvény, ügynöktörvény (még a fedett vagy tartótiszteket se, az pedig azért nem annyira szürke zóna, mint a beszervezettek), ilyen úri huncuttságok.

Anyám lehet stróman amúgy.

Az lesajnálásrul

Nem lesz nagy bevezető, honnan is indulunk, ki-kicsoda és miért, egyszerűen, mint a lecsóba, mert valahol ki kell adnom magamból.

Megvolt ugye ez a választás. Megvolt? Meg. Ok. Másnap beindult egyrészt a csalásozás (elvtársnő, íve? - férjem gyűrte. nadrágjába.), annak azért még megvárjuk a végét, de még inkább a zsigeri gyűlölet, lenézés és sajnálat (meg a világvége, de azt kívánjuk, mint mókus az erdőtüzet, ilyen az emberi psziché, na). Na nem a Fidesz gyűlölet, Fidesz lenézés, Fidesz sajnálat, azt megérti az ember (sőt, amennyit tesznek érte, kb. elvárt), hanem azoké, akik nem úgy szavaztak, mint én - én, aki nyilván, elhatárolódva a vidéki tahóba sajnált tömegektől, kultúrember vagyok (csak a nagy indulatok közepette nem bírok kultúrember módjára fröcsögni, de hát ki tud, nem?).

Olvasom, és nem értem. Arrogáns-e a Fidesz? Az. Korrupt? Az. Lejtős pályát épített? Igen. Ellehetetlenített mindenkit, akit tudott? El. És az a szerencsétlen ott lent vidéken? Ő arrogáns? Korrupt? Rosszindulatú? Igen? És meg is mondod neki? És utána csodálkozol, hogy nem úgy szavaz, mint te? De miért? Nem értem. Pedig megmondtad neki, hogyan kell olyan szépnek/okosnak/mittudoménminek lenni, mint te!

A Brexit kapcsán egy darab őszinte cikket sikerült olvasnom, amiben egy maradó szavazó bevallotta, hogy tehetett volna azért hogy ne így legyen: hogy segíthetett volna embereknek, akik a digitalizáció előtt nőttek fel, eligazodni ebben az új világban, a helyett, hogy türelmetlenül elhessegette volna őket (filmajánló: I, Daniel Blake). Hogy kampányolhatott volna ő, személyesen, hogy miért lenne jobb az unokáknak, mint ő, ha maradnának. Hogy fölösleges elvárni a pártos szócsövektől, hogy megértsék, azt meg pláne, hogy meg is értessék.

Zárásképp (csak mert mostanában illik Jonathan Pie videókat osztani) itt egy, ami arról szól, hogy miért nem lehet lesajnálni a választók 38%-át:

 "Well, they're all racist, and I'm not prepared to engage with people who would even consider voting for Le Penn, for Brexit, or for Trump, or for UKIP, or Tory - well, you just lost the election!"

De Gyurcsány Ferenc bejutott (kígyózott) a parlamentbe, úgyhogy ez ellenzék nyert.

Néha irígylem

Paksi bővítés: tömegtüntetések száma 0 db.

Tranzakciós illeték: tömegtüntetések száma 0 db.

Kapcsolási díj: tömegtüntetések száma 0 db.

Földügyek: tömegtüntetések száma 0 db.

Trafikügyek: tömegtüntetések száma 0 db.

Cukorcsalási botrány: tömegtüntetések száma 0 db.

Étolajcsalási botrány (avagy kit tiltott ki Amerika): tömegtüntetések száma 0 db.

Stadionépítések: tömegtüntetések száma 0 db.

Vasútépítések: tömegtüntetések száma 0 db.

Sztrádaépítések: tömegtüntetések száma 0 db.

Havi 700 Ft-os internetadó: OR-BÁN TA-KA-RODJ!!!

Amíg meg nem dögletek

György István, Fidesz:

A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Kstv.) 2. §-a a következő r) ponttal egészül ki:

(Ingatlant kisajátítani a 3. ,¢ szerinti feltételek fennállása esetén, a 4. és S. § szerinti
esetekben, az alábbi közérdekű célokra lehetséges:)
„r) az országgyűlési képviselők, valamint a Magyarország Alaptörvényében meghatározott, az
Országgyűlés által választott közjogi megbízatást betöltő személyek és hivataluk
elhelyezése.”

Ez most komoly????

Az eddigi "közérdekű" célok között is volt pár érdekes, mint pl. "sportinfrastruktúra fejlesztése", de kisajátítás nélkül tényleg nem tud egy országgyűlési képviselő (mellékállásbán kőbányai polgármester, fővárosi polgármester helyettes egyébként) személyét vagy hivatalát elhelyezendő ingatlant vásárolni vagy bérelni?

És hogyan történik annak bizonyítása, hogy "a közérdekű cél megvalósítására kizárólag az adott ingatlanon kerülhet sor, illetve ha a közérdekű cél megvalósítására több ingatlan alkalmas, annak más ingatlanon való megvalósítása a tulajdon nagyobb sérelmével járna"?

Nem ismerős ez az egész valahonnan? Jó, mondjuk akkor a tulajt nem kifizették, hanem elküldték Recskre, de mennyire szeretnének a potentátok belenyúlni az álompolgárok tulajdonába?

A trafikos neje

[János] - A magyar kormány kijelenti, hogy elidegeníthetetlen joga van minden gazdának...

[Tóni] - ...vagy trafikosnak...

[János] - ...a földjéhez...

[Tóni] - ... vagy trafikjához...

[János] - ... továbbá a kormány garantálja a gazdáknak...

[Tóni] - ... vagy trafikosoknak...

[János] - ... a hasznot. Te Tóni, mit jössz itt nekem állandóan a trafikosokkal?

[Tóni] - Mert... mert az szeretnék lenni.

[János] - De te nem polgármester vagy?

[Tóni] - De, de mindig is trafikos szerettem volna lenni. Korán kelni, kicsapni a karton cigit a pultra...

[János] - Ez minden vágyad?

[Tóni] - Meg bekerülni a Barátok Köztbe.

[János] - DE TE MÁR VOLTÁL A BARÁTOK KÖZTBEN!

[Tóni] - De nem mint trafikos...

Cipriotizmus

Avagy hogyan csináljunk magánadósságból közadósságot immáron 6-7 éve, csak most direkt.

Mióta kitört pár éve az un. gazdasági világválság - amikor is nem történt más, mint hogy pár ember tévedett, hogy mennyi pénze is van, és hogy az mi mindenre elég -, azóta ez folyik minden országban, hol jobban burkolva (ágazati különadók, chipsadó, időjárásadó, tranzakciós illeték a közüzemi befizetésekre is, vagyis de, a zemberek fizetik meg), hol kevésbé (magánbankok kitömése adódollárok milliárdjaival, nem kérve érte cserébe se kontrollt, se bűnbánatot), de tény, hogy ennyire egyértelműen még sose mondták ki az illetékesek, hogy "kell a pénzetek!".

Érdekes mód a válság kitöréséig nem volt gond a magánnyugdíjpénztárak szabályozásával, a ciprusi adómértékkel, a banki bónuszokkal, vagy az összgörög adókerüléssel, de amint elfogyott a pénz... És nem ám úgy sápoljuk meg őket, hogy amelyik adót került, vagy pénzt mosott, vagy csak strómanként vette fel a pénzt, neeem: mindenkit egyenszabásúra hozunk! (kivéve mondjuk a görög államvezetők svájci bankszámláit)

Azt meg ugye senki sem gondolja komolyan, hogy az orosz maffia aznap, a hírekben hallotta először, hogy mire készülnek Cipruson?

Indok az persze mindig van, de sose lépünk túl a "csak a mai napot éljük túl, aztán holnap is lesz valami" mentalitáson, amiből könnyen következhet az, hogy holnap nem lesz semmi, mert már tegnap elköltöttük a rá eső keretet.

Az adott államoknak meg el kellene gondolkodniuk, hogy az itt Európában történelmileg rendben van, hogy az egészségügy, az oktatás meg ilyenek beleférnek a közösségi kockázatvállalás szolidaritásába (az oktatást mondjuk mi éppen kiírjuk belőle), de az elhibázott (és főleg az elcsalt) magánbefektetések átvállalása nem feltétlenül.

Dear Belügymin

Kedves Belügymin,

Szeretném tudatni önökkel, hogy a sok balliberális huhogóval ellentétben én maximálisan egyetértek Önökkel. A hülye bajnaisták ragadjanak csak ott a szocialista sztrádán! Különben is, honnan van ezeknek pénzük erre? Síelni, mi? Imperialista ármány! Ahelyett, hogy elmennének mondjuk Dabasra! A szabolcsiak meg tudják csak meg, milyen is valójában az extraprofitot hajkurászó, népnyúzó E.On! Különben is, minek mentek oda? Fent volt az Időképen, hogy jön a hó, nem?

Örültem Pintér elvtárs nyilatkozatának is, amiben leleplezte az idegenszívű Telenor golábkomprádorcionista összeesküvését, amikor is nem továbbították pártunk és kormányunk nagy alapossággal megfogalmazott, kimerítően informatív SMS-ét. Mégis mit kellett volna küldeniük, MMS-t?

A székházfoglaló, randalírozó csőcselék meg csak hallgasson! Azok meg szemeket lövettek ki!

Kedves Belügymin, úgy érzem, legfőbb ideje lenne, hogy a remekül koordinált központi szerezőapparátusát bevesse végre az igazán fontos ügyekben, és szíriuszi őseink segítségével visszafoglalnánk a Felvidéket, hogy megvalósulhasson az 5000%-os GDP emelkedés, meg az egymillió új munkahely!

Ne hallgassanak a belpesti defetista emberijogos kancigánysimogatókra, akik évezredek óta megakadályoznak minden olyan kezdeményezést, ami a Magyarság felemelkedését szolgálná, hogy elfoglalhassuk jogos helyünket a világ vezető spirituális hatalmaként!

Több Káel Csabára, lovas Semjén Zsoltra és Bakondi Csabára lenne szükségünk, akik saját két kezükkel mentettek ki több tízezer embert az elmúlt napokban! Az MSZMP-sek meg mit csináltak az elmúlt nyolc évben? Lerohasztottak mindent! Kiárúsították az országot, hogy március 15-én osztrák hókotrókat kellett behívnunk az országba! Március 15-én! Osztrákokat! Hát ide juttattak minket ezek a mészárosok!

Kedves Belügymin, kérem, ne adják fel, ne hagyják, hogy a percember senkik károgása lerontsa a lelkesedésüket, vagy elvegye kedvüket! Én önökkel vagyok a meleg szobámból!

Elvtársias üdvözlettel,

Bs395

ui: ha lenne valami alibiállás a Minisztériumban, vagy Pintér nagyságos úrnak eladósorban lévő unokahúga, számíthatnak rám!

Zsúri huncutság

Mekkorát tud fordulni a világ!

Hazudó, klientúrát kitömő miniszterelnököt elzavarni egyszer hazafias kötelesség, máskor kommunista ármány.

Tandíjat bevezetni egyszer nemzetveszejtő tett, máskor felelős államférfiúi cselekedet.

Államelnököt, alkotmánybíróságot, alkotmányt, etikai kérdéseket most nem feszegetünk (képezzünk minél több Semjén Zsoltot! a sablon már megvan, csak másolni kell, meg amolyan megyei párttitkárosan kikérni magunknak, amikor rajtakapnak, de az zsigerből jön, az menni fog).

2006-ban tüntetni voltak kint az emberek, most meg "tüncizni" (de lehet, hogy Stumpf csak véletlenül a saját, 2006-os cikkarchívuma helyett az ellenségébe olvasott bele, megesik).

A rektorok is nyomják a süket dumát, hogy a diplomások mennyivel jobban helyezkednek el - diploma nélkül 0,000001% esélyed van, hogy vezérigazgató legyél, diplomával viszont akár ennek a tízszerese is! -, meg mennyivel jobban keresnek... Arról persze nem közöl senki egy rendes tanulmányt, hány diplomás helyezkedik el a szakmájában, vagy hány végez olyan munkát, amihez egyáltalán felsőfokú végzettség kell (dolgoztál már olyan cégnél, ahol a recepciónak több diplomája volt, mint a cégvezetésnek?), vagy hány diplomátlant szorítanak ki a diplomás végzettséget egyként nem igénylő munkakörökből.

Annak meg külön pikantériája van, hogy Orbán alatt a rendőrség bevisz békésen tüntető diákokat. Az alatt az Orbán alatt, akiről annó az az emblematikus kép készült, a rendőrségi Ladának nyomva... 

Hiába, no, mekkorát tud fordulni a világ!

Amikor a másként gondolkodókat listázták, kitiltották, betiltották, kizárták, megbüntették, megfigyelték, az milyen jó volt! Amikor alkoholista pszichopaták nyomatták az egészpályás kultúrkámpfot, az milyen jó volt! Amikor hatósági áras volt minden - függetlenül a felhasználás módjától vagy hatékonyságáról, ugyanakkor kizárva az egész rendszerből a legrászorultabbakat -, az milyen jó volt!

Csak akkor mi a rossebbet csináltunk az elmúlt huszonvalahány évben?

Létszámonfelül

Nem azt kell nézni, amit mond, de még azt sem , amit tesz, hanem azt csókolomalássan, ahova vezetni akar. Meg lett mondva, hogy Szingapúr, meg Kína, meg a német gyáraktól meg multiktól függünk, nem? Az is meg lett mondva, hogy ha ide Kínát akarnak, akkor az sokaknak nem fog tetszeni. S lőn.

Apropó, egy kínai szalag melletti operátor kb. annyit keres, mint egy magyar, kis érdekesség. A létszámfeletti diákokat pedig a Dunába fogják lőni, ezt nagyon jól tetszik látni.

Nem, nem jó, amit csinálnak, nem jó, ahova ez mutat. Egy lehetséges megoldás, hogy tessék elmenni nagymamához meg nagypapához, és megkérni őket, hogy szóljanak a Viktornak, hogy a nyugdíjukat meg utazási kedvezményüket felajánlanák a kisunoka taníttatására. Esetleg tüntessenek a nagyszülők, karonfogva a csemetéket, „Nem azért vigyáztam nyaranta Tomikára, hogy kőműves segéd legyen!”  feliratú transzparensekkel, amíg be nem tiltják ezt is.

A tököm televan amúgy ezzel a fenenagy önemgvalósításos, new age szagú szarsággal. MINDENKI kreatív munkakört szeretne. MINDENKI vezető beosztást szeretne. MINDENKINEK nem jut (és nem is jár, de ez már részletkérdés, ne vegyük el senkinek se a szavazati kedvét). Cserébe MINDIG lesz majd, akinek wc-t kell majd pucolnia, és SOHA nem fogja szeretni. De ez az egész bekezdés mellékvágány, vissza az elejére.

Kínába nem kell ennyi diplomás. Kínába operátor kell. Sok. Milliók, apám. Van ugyan egy másik Kína is (ahogy ma is minimum három Magyarország van, és ez még csak a munkaerőpiaci felosztás, ha érdekel  valakit, egyszer elmesélem), de oda, a másik Kínába, oda születni kell. „Apuka megyei párttitkár? Nagyon jó, nagyon jó, magából közgazdász lesz.”

Ott nem lehetsz létszámon felüli.

Én nem ilyen országra szavaztam.

Bocs.

Így utólag.

Padlássöprés

Kedves elvtársak!

Akinek a szakdolgozatát ellopták, már előre szólok, ne kezdjen el a padlás meg a pince átkutatásához! Nincs itt semmi félnivaló, kedves elvtársak, nem fogunk mi mindenkit ellenőrizni mondjuk osztályvezetői szintig, vagy mindenkit, aki olyan beosztásban van, hogy közpénzek fölött dönt, vagy közpénzeket, állami pályázatokat nyer, szó sincs ilyesmiről.

Kovács elvtárs, ne lobogtassa az angol nyelvvizsga bizonyítványát, senkit sem érdekel! Különben is, aki már hallotta beszélni, pontosan tudja, hogy. Szabó, bökje már oldalba! Na.

Schmitt és Gyurcsány elvtársaktól megválunk. Tetszenek emlékezni, amikor mondtuk maguknak, hogy egyszer még kérni fog önöktől valamit a Párt? Azt hitték, hogy a Párt, az elmúlt? Hát nem, kedves elvtársak. A Párt az örök, nem hiába végeznek a píárosok meg a szóvivők pártállástól függetlenül mindig ugyanabban az iskolában.

Kérdés? Igen, tessék! Ügynökkérdés? Mi a kérdés?

Mindenki áldozat!

Csodálatos látni, ahogy a régi reflexek működnek: lehet, hogy az ember közben megöregszik, reggel fájnak a csontjai, a kérdésekre pár századmásodperccel később válaszol, mint régen, de amint ismerős helyzetben találja magát, az izmai mintha maguktól működnének, és ez jó érzéssel tölti el, hogy lám, minden rendben van, ura vagyok még a helyzetnek.

Lehet, hogy már huszonvalahány éve nem szólítják egymást elvtársnak az urak, de ha a rektor úr teszi a kötelességét, csak az nekünk nem tetszik, olyan csípőből küldjük neki vissza a jelentését felbontatlanul, hogy azonnal lemond. Ha meg egy kis mitugrász helyi elnököcske különvéleményeskedik, mert azt hitte, hogy ha az általunk delegált oktatási államtitkár holmi erkölcs meg etikaoktatást akar bevezetni, akkor ő jó példával jár elöl, nos, annak úgy üzenjük meg, hogy ennek még meg lesz a következménye, hogy közben a paprikáskrumpli receptjét mondjuk fel magunkban.

Lehet, hogy az egyik úr sorstársaihoz képest nagymértékben akadálymentesített életet élt (aminek illő csúcspontja az élethosszig járó juttatási csomag), lezsírozva, összekacsintva, de ha a szemébe mondják, megsértődik, és a királyi tévébe megy tagadni, tagadni, tagadni az elkerülhetetlen végig.

Schmitt Pál nem a rendszer áldozata, hanem annak haszonélvezője volt. És igen, meg lett alázva, de nem az ellenzék, vagy az elfogult média alázta meg őt, hanem azok, akik hagyták (vagy kérték), hogy napról napra egyre kínosabban csináljon hülyét magából, és belőlünk. Bizony, mi is meg lettünk alázva ezzel az egész cirkusszal.

Magyarországnak ugyanis nem az árt, ha az elnököt kritizálják, hanem az, ha úgy, azok alatt marad mutyiország, urambátyám-mikutyánkkölke rendszer, akik a tudodkik helyett jelentenének alternatívát. Nézd meg, mennyire érdekelte a zemebereket ez az egész: hány tömegtüntetés volt? Hány tankot kötöttek el? Hány rendőrroham volt? Egy se (utóbbiból szerencsére).

Mert addig baj, ha az elnök csalt, amíg ki nem derül, hogy mi is csaltunk. Addig baj, hogy a szolnoki ügyvéd zsírozta le magának a földpályázatot, amíg nem mi zsírozzuk le. Addig baj, hogy kitesznek valakit a munkahelyéről, amíg minket tesznek ki.

Ha így nézem, akkor Schmitt igenis az emberek embere volt: feleim, ilyenre telik. A következő lehetne majd mondjuk egy volt ifjúsági vezető, hogy adjunk az utánpótlásnak is.

Páltalan

Képzeld - sose fogod elhinni -, azzal a doktorival kérlek nem volt semmi gond. Persze, persze, másolt, meg minden, de hát nem tudhatták, honnan is tudták volna, hisz' nem írta oda, hogy másolt, akkor meg? Formailag rendben volt, volt védés, meg opponens, meg minden, ami egy disszertációnál kell. Nem értem, mi a gond?

Az a gond, hogy ha Dr. Schmittnek esetleg le kellene mondania a doktoriról, ahogy formailag megkövetelendő egy ilyen blama után, na meg az államfőségről, akkor... nos, akkor vissza kéne igen sokaknak adniuk alelnöki posztokat, felügyelőbizottsági helyeket, kamu tanulmánymegbízásokat, intézményi tagságokat, közbeszerzési szerződéseket, képviselői mandátumokat, állami állásokat, jutalmakat, fizetéseket, ingóságokat és ingatlanokat. Napok kérdése.

Ami Pállal történik, az mondhatni mindennapos: olyan az embereknek kellene ítélkezniük felette, kihátrálni mögüle, akik más ügyekben, de ugyanígy jártak és járnak el. Amikor kedvenc humoristám - civilben frakcióvezető -, Lázár János a polipot emlegette, azt ne úgy tessék elképzelni, hogy vannak tízen-húszan, akik sárosak, és még esetleg pár százan, akik nekik dolgoznak, neeeem: itt százezres nagyságrendről beszélünk, az ő és családjaik megélhetéséről. Kiveszik mindannyian a részüket az osztozkodásból képességeikhez és lehetőségeikhez mérten.

Na és ezért nincs pl. ügynöktörvény, mert egy poszkommunista ki-kicsoda ennek a rengeteg embernek - a régi rendszer ilyen-olyan osztályvezetőinek, állami cégigazgatóinak, karrierjük elején, de már felívelőben lévő funkciainak - rohadtul kellemetlen lenne. Antikommunistáskodni meg rendszerváltani, na persze. A kecske körbekeríti a káposztát, de csak hogy a többi kecske ne férhessen hozzá, ő maga valahogy a kordonon belül marad mindig.

Rövidített verzió: faszkivan, semmisefogváltozni, jöjjönvisszagyurcsány.

Titkosszolgálati tanmesék

Xerxész, a királyok királya álla a Dardanellák partján, s mondá:
- Hozzátok a hajókat, mert átkelünk!
- De felség, vihar közelg, tán várhatnánk két napot!
- Kishitű pórnép! Mit tudtok ti a világ természetéről!
S átkelének a perzsák a tengeren, ám a vihar megtépázá hajóhadukat, s elszüllyeszté sokukat.

Úgyhogy felállítottak egy parlamenti vizsgálóbizottságot, majd megkorbácsoltatták a tengert.

 * * * 

- Kung Lao, bölcsek bölcse, a tanácsodra lenne szükségem!
- Hallgatlak, ki az igazat szomjazod!
- Nagy a gondom, mester: egy tigris elvitte a fél lábamat!
- Szomorúságból születik az öröm. Hogyan történt gyermekem?
- Kint dolgoztam a nádültetvényen, amikor észrevettem, hogy a bambuszok közül les valaki.
- Nem mindig tudunk elfutni az élet által ránk mért csapások elöl, nincs mit szégyellned.
- ... nem futottam el...
- Sok jó ember, mikor a nehézségek hegye hirtelen fölé magasodik, kővé dermed a félelemtől. Nem gyávaság, se nem gyengeség, ha megesik.
- ...nem is akartam elfutni...
- A karma folyama az erdőből nézve... de mégis, akkor mit csináltál?
- Odamentem, és meghúztam a bajszát.
- És leharapta a fél lábadat?
- Igen, mester. Hogy lehet íly kegyetlen?
- Mégis mi a szarra számítottál? - kérdezte a bölcs Kung Lao, miközben egy feltekert gazdasági hetilappal ütötte a tanítvány fejét.

Odakinn

- Miniszter úr, miniszter úr, de jó, hogy elértem! Hallom milyen cudar idő van maguknál!
- Dehogy van itt cudar idő, badarság!
- Dehát bemondta a rádió! Mínusz 40 fok!
- Mínusz negyven, dehogy van mínusz negyven! Mínusz 12, talán 15, de nem 40!
- Másfél méteres hó!
- Nincs itt másfél méter, maximum 20-25 centi!
- 80 kilométeres szél!
- Kiskutya fülét 80 kilométer, alig van 30!
- Dehát odakinn...
- Ja, odakinn! Hát odakinn lehet... 

 

Ezerkilencszáznyolcvan... tizenegy

- Óceánia mindig is Keletázsiával állt harcban,

- Főnök, nem jó.

- Khm, Óceánia mindig is Eurázsiával állt harcban.

- Nem, főnök, mi vagyunk Eurázsia.

- Ez biztos?

- Attól tartok.

- Rendben. Szóval: Eurázsia mindig is Óceániával állt harcban.

- Nem, nem állunk: épp most kötünk szövetséget velük.

- Hogyaza... tehát: Eurázsia mindig is Keletázsiával állt harcban.

- ... velük fél éve kötöttünk szövetséget.

- Akkor mégis kivel állunk harcban?

- ... magunkkal.

Kötelező haladási irány- Jó napot kívánok! Ugye tudja, miért állítottam meg?
- Jó napot, biztos úr. Ami azt illeti, nem, nem tudom, miért állított meg.
- Ön a leállósávban haladt.
- Leállósávban?
- Igen uram, a leállósávban. Ez egy egysávos útszakasz.
- Egysávos? Én úgy tudtam, kétsávos.
- Nem uram, egysávos. Nem látta a táblát?
- A táblára az volt írva, hogy kétsávos...
- A táblára egysávos van írva.
- Nézze, én egészen pontosan emlékszem, hogy kétsávos volt kiírva, alig tíz perce hagytam el.
- Azóta lecseréltük. Csekken vagy átutalással óhajtja befizetni a büntetést?
- De biztos úr, nézze, ha ez egy egysávos útszakasz, akkor miért van a két sáv között szaggatott vonal, nem folyamatos?
- Recesszió van, nem futotta elég festékre a teljes vonalhoz. Meg a táblákat is le kellett cserélni valamiből.
- Igen? És akkor miért mennek ennyien a rossz sávban? Tán mindenki rosszul tudja?
- Mindenki meg is lesz büntetve. További szép napot!

Hálatársak 2.

A hála nem politkai kategória. (Szalay Péter)

A bosszú viszont igen. (Balázs József)


Bónusz:


- Frakcióvezető-helyettes úr, ön szerint fontos, hogy egy sajtóközlemény a feltett kérdésre reagáljon?

- Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk. Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk az újburgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk.

- Köszönjük a tájékoztatást.

Elmúlni csendben

Kis színes hír a radar alatt: "Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke."

Hogy is volt? Idén 1,27-szeres a szorzója a bruttó fizetésnek az szja kiszámításához, jövőre 1,13 volt beígérve. Ma egy bruttó 200 ezres fizetés (avagy egy "gazdag" ember 2/3-a) havi 40.640 Ft szja-t fizet (mínusz a jóváírás), jövőre az eredeti terv szerint 36.160 Ft (mínusz a jóváírás, akárhogy is alakul).

Igen ám, de ha megemeljük a bruttó fizetést 10%-kal (amitől nem lesz több a nettó, mert csak átrendezünk egy tételt), akkor az 1,13-as szorzóval az szja 39.776 Ft-ra változik csupán (mínusz a jóváírás, ahogy alakul), plusz a jó ég tudja, hogyan szorozzák fel utána a munkáltatói terheket.

Mekkora már nem?

A miniszterelnök és a tao

[Szín: hosszú tárgyalóasztal egy homályos teremben, egyik végén a miniszterelnök és köre, a másik végén Ven Csia-Pao, tolmácsával]

[Miniszterelnök]: - Akkor vegyük át még egyszer a megállapodást.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Lesz ugye díszszemle, kung-fu bemutató, kultúrműsor, virágeső, ahogy az ilyenkor szokás.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - A tibetieket és szimpatizánsaikat a látogatás idejére eldugjuk.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Elismerjük az egy Kína elvét és az elmúlt hatvan évet.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - És önök cserébe adnak nekünk hitelt.

[Ven Csia-Pao némán néz maga elé]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Még valamit?

[Ven Csia-Pao kivesz egy száz euróst a zsebéből, és az asztalra csapja]

[Tolmács]: - Táncolj.

* * *

Persze, persze, a realitás, meg a pragmatizmus. Hiába akarunk Svájc lenni - most éppen Norvégia -, ha a realitás Kína, még ha két látogatás között mást is mondunk.

Csak szólok, hogy Kína nem sokaknak fog tetszeni. Persze ha tényleg Kína a realitás, akkor a realitás nem fog tetszeni.

Bocs.

Találós kérdés: miért jobb a kínai gyár, mint a német? Miért jobb a kínai közmű, mint a francia? Miért jobb a kínai pénz, mint az amerikai? Mitől "magyarabb"?

Kekec

"A katolikusok átvették a város egyetlen iskoláját, a misét megtagadó tanároknak felmondanak. Írásban kell indokolni, hogy mi a baj a katolikus oktatással. A katolikus igazgató az új ötvenes éveket látja eljönni, katolikus kivitelben."

Egy kéretlen jótanács: ha nem szeretnék, hogy az '50-es évek Ludas Matyi karikatúrái színvonalában kritizálják őket, talán nem kéne úgy viselkedni, mint az '50-es évek Ludas Matyi karikatúráiban.

Közben: bezzeg az ateisták! Annó átraktak egy buszmegállót! Mind! Én is! Pedig akkor még nem is éltem, de biztos átrakattam volna, és ez a nagyobb baj.

Schmitt s más

Haller János már 1682-ben megrótta a deákos embereket, kik a magyar szót annyira elegyítik a deákkal, hogy meg sem érthetni.

"... ami most csupa lustaságból, hebehurgyaságból s a magyar nyelvérzék ide s tova tökéletes kihalásából történik, az rettenetes." (Arany János, Visszatekintés, Szépirodalmi Figyelő, 1861)

„Ez a szegényedés az irodalom bűne. (...) A félmúltat mi írók öltük meg; az én generációm még segített ebben a gyilkosságban." (Babits Mihály, Nyugat, 1935/2.)

"... az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy - tette hozzá." (Schmitt Pál, Széphalom, 2011)

Azért egész jól bírjuk, nem?

Apropó: mi az az axióma?

A magyar tenger kalózai

Olvasom, hogy a nagy hollywoodi stúdiók nem fognak premierrel együtt bemutatni nálunk, mert úgyis ellopjuk (le vagyok maradva, tudom).

Nos, amelyik nagy stúdió eddig még nem tette, itt az ideje új céget alapítani, ugyanis a szórakoztatóipar élt, él, és a következőképp fog élni:

A két héttel ezelőtti MLG kupát 22 millióan nézték élőben az interneten, az NFL draftot viszont csak 11 millióan. A GSL első díja meg kb. 75 ezer dollár. Ezt kell csinálni, e.

Kibaszott szánkó, kibaszott hó

Hajnal fél kettő, Nemzeti Színház, nagy színpad ("ahol a fény és a hang is nagy"). Alföldi Róbert egyedül áll a sötét színpadon. A nézőtéren csend. Bekapcsol a reflektor, kezdődik a monológ:

[Alföldi]: - Megtaposlak, megalázlak, az a jó, ha fáj.
[pár másodperc csend]
[Alföldi] - Csa-csa-csa.

A nézőtéren felkapcsolják a villanyt. Egyedül Réthelyi ül az ötödik sorban, jobb középen, rosszallva csóválja a fejét:

[Réthelyi]: - Robi, Robi, ez így nem lesz jó. Küld be anyádat a minisztériumba.

Réhelyi feláll, felveszi szürke ballonkabátját, fejébe csapja keménykalapját, és szomorúan kisétál.

[Alföldi]: - Köszönni meg én fogok... csa-csa-csa.

Elragadó

Meg volt jósolva, hogy tegnap este 6 körül el leszünk ragadtatva. Többes szám első személyt használok ugyan, de persze magamat nem értem bele. Mindegy. Hosszú. Ha te ma mégis ezt a bejegyzést olvasod, az az alábbi okok egyikének a következménye lehet:

A. Nincs olyan, hogy elragadtatás, fátyolnak fellibbentése, meg ilyenek. Nem hiszek a determinizmusban, azért. Suck is life.

B. Lesz, de nem most volt. Hiba került a képletbe, útjai kifürkészhetetlenek. Aggódni nem kell, türelem. Addig idegesítsük egymást.

C. Volt elragadtatás, de annyira keveseket érintett, hogy fel se tűnt. Ez esetben van egy rossz hírem: pokolra jutunk mind. Bocs.

DM

Valahol a '80-as generációs vita mentén némi idézet a részeg írtől:

Valahogy az a döntés született a XX. században, hogy a vallás nem több, mint intézményesült halálfélelem. Nézd csak meg a katolikus egyházat: a leghivalkodóbb szervezet a világon, aranyszegélyű lila köpönyegekkel, és akkora ékszerekkel, hogy ha leejtik, még agyonsújt valakit. Hát mi más lehetne, mint rituális pánik a halál miatt?

"Mind meg fogunk halni, gyorsan, vedd fel a csúcsos aranysipkát!"

Szóval ez a halál dolog... amikor fiatal vagy, sokat gondolkozol rajta. Nos, nem igazán gondolkozol rajta, mert addig terjed a figyelmed még, mint egy üveg áfonyalekvárnak, de jelen van, mint motivációs tényező, ami miatt mindenféle hülyeséget csinálsz:

Szerezz egy állást. Vegyél egy lakást. Keress párt. Hívd meg a lakásodba. Vedd rá, hogy maradjon. Vegyetek egy kenyérpirítót. Menj dolgozni. Szállj fel a buszra. Beszélj a főnököddel. Mond: picsába. Ülj le. Vedd fel az izét. Bambulj ki a fejedből. Sikíts belül. Menj haza. Nézz tévét. Nézz rá a párodra. Gondold végig, hogy ó miért, miért történik mindez? Feküdj le aludni. Forgolódj ébren. Kelj fel. Szédülj. Öltözz fel. Menj dolgozni - megint. Ugyanaz minden egyes nap, ez a valóság, ez történik veled. Menj haza ismét, ülj le, nézz tévét, egyél, mmm.

Kertészkedés, kertészkedés, kertészkedés, halál.

Mert a fiatal férfi azt hiszi, sok szexel elodázható a halál, a fiatal nő meg, hogy a megfelelő függöny kiválasztása kordában tartja az elmúlást, de az első pár gyerek után nincs már szex, és a kölykök úgyis leszakítják a függönyt, úgyhogy végül is hiába való volt mindkettő.

Eat the rich!

Az új szja rendszer a gazdagoknak kedvez. Monnyanak le. Nem, nem a kormány, hanem azok, akik szerint a havi bruttó 340 ezer felett keresők un. gazdagok. Burzsujok. Nagyhasú, a sarki boltba is háromrészes frakkban - hozzáillő cilinderben és monokliban - leugró, újszülött kisbabák orra alá szivarozó, gonosz, osztályellenes, tőkés kapitalisták.

Elárulok egy nagy titkot, ne mond el senkinek: aki bérből és fizetésből él, az nem gazdag. Nincs neki magánhelikoptere, jachtos nyaralója Horváth'-ba (szigorúan th-val), nem utazik Makaóba nyaralni, nincs akkora villája, hogy csak kifűteni több minimálbérbe kerül, nem gyűjt drága műkincseket Keszthelyen (ha az előzőekben valaki esetleg Kókára, Demszkyre, Veresre, Boldvaira, Hunvaldra vagy hasonlókra ismerne, ez csak a véletlen műve, a példák teljesen fiktívek).

Addig az teljesen rendben van, hogy ha azonos kulcsra hozzák a jövedelemadót az egyéb bevételek adóival, azzal a gazdagok - akik nem bérből és fizetésből élnek, lásd fentebb - járnak jól. Ennek az lenne a célja, hogy a gazdag fizessen adót: tök mindegy, milyen jogcímen próbálja kiszedni a pénzét, az állam megkapja a jussát. Az viszont, hogy összemosnak valakit, akinek mindenféle előnyös üdülőbérletekből évi 100 milliós bevétele van olyasvalakivel, aki évi 4.5 milliót keres (bruttó!) fizetésként, az vegytiszta néphülyítés.

A különbség a szegény és a "gazdag" között ugyanis arányaiban is kisebb, mint a "gazdag" és a tényleg gazdag között. Orwell is megmondta: van az alul lévő, a felül lévő, és a középen lévő. Vannak, akik úgy tűnik, arra tették fel az életüket, hogy a középen lévőket utálják. Mindenkinek kell egy hobbi, de csinálják inkább csendben. Vagy rajzolják le.

Kastélyszálló

Az emberi tapasztalat térben és időben erősen korlátolt volta, és az abból fakadó aszinkronitás - mely az egyén kontroll iránti vágyát csak erősíti - egy szituációs vígjátékban egészen bájos is tud lenni. Élőben már kevésbé, és nem egyszer véres is.

Az első világháborúban a vezérkar a frontvonal kegyetlen valóságától távol, kényelmes szállásokon adta ki parancsait, amikkel olyan valóságba próbáltak beavatkozni, amely már akkor nem volt aktuális, amikor megérkezett a futár a legújabb hírekkel. Hogyan is tudhatta volna, hogy nem azért nem tudnak a bakák keresztülrohanni egy szögesdrótokkal, tüzérségi zárótűzzel és sűrűn pásztázó géppuskákkal terhelt holdbéli tájon a nélkül, hogy 90%-uk ne halna hősi halált az első pár tucat méteren, mert nem elég bátrak? A vezér is teljesen jól el volt azzal, hogy a vezérbunker mélyén egy terepasztalon a valóságban nem létező alakulatokat tologatott, amíg ki nem derült, hogy a terepasztal lassan egy az egy arányban ábrázolta az uralma alatt álló területet.

Értem én, hogy onnan nézve, ahol ők vannak, az ország legsúlyosabb gondjai kimerülnek a közterületek átnevezésében, a gyalogosok meg a hajléktalanok csesztetésében, hiszen ezek azok a jelenségek, amik az ő kis életüket napi szinten megkeserítik. Ez az ő tapasztalatuk. Még azt is értem, hogy onnan nézve annyi mindösszesen a baj, hogy itten mindenféle nácikok szaladgálnak szabadon, s ha nácikok nem lennének, minden szép és jó lenne, csak hát azok a nácikok....

Fel se teszi magában a kérdést, hogy MIÉRT vannak nácikok? Oké, hülyék minden országban vannak, és ha nem lenne a világon se zsidó, se cigány, akkor is lenne 2-4%-nyi széljobbos, mindörökké, ámen, de most vagy tavaly tavaszra osztódással szaporodtak, amíg részarányuk el nem érte a 14%-ot, vagy akkor most a kistelepüléseken - ahol egy 60 kilométer sugarú körben szétszórt településekre jut éjjelente kettő darab rendőr - mindenki alapból náci volt eddig is, csak titkolták? Avagy az igazi kérdés: MIÉRT örülnek - az egyébként egyáltalán nem náci - lakók, ha a község főutcáján egyenöltözetben masíroznak a tudodkik?

A világ lassan szétesik, ezek meg azzal vannak elfoglalva, hogy összedobjanak egy bizottságot, amelyik feltárná, hogy ki fingott.

God of war III.

Van új alkotmányunk! Ma reggel már szebben sütött fel a Nap, de tényleg, keblünk dagad, s a minket követő számos generáció méltán kérdezi majd meg: oszt akkor mi van azzal a titkos csomaggal, amire már a Széll Kálmán Terv alatt gyanakodtak, de nem volt, most meg van? Ja, hogy úgy adják el, hogy ez bürokráciacsökkentő-csomag (és legyünk igazságosak, van benne az is, és azok a részei támogatandók, sőt, még ilyet), csak beleszőttek ezt-azt, ami mintha szembemenne a vállalásaikkal? Most mond. A fordítását olvastad már?

Növeljük a munkavállalás előnyét a segélyezéssel szemben - lecsökkentjük a képesítési követelményeket, ezzel az elérhető fizetéseket.

Bérből és fizetésből meg lehessen élni - csökkentjük a bérpótlékokat.

Az emberek - pl. a kiskereskedelemben - már így is többet dolgoznak, mint az törvényileg megengedett - kevesebb szabadnapot, lazább munkaidőkereteket adunk.

Nem hagyjuk magukra a hiteleseket - azon felül, hogy kevesebbet fognak keresni több munkáért, nagyobb verseny közepette (mert hogy könnyebb lesz őket kirúgni, és alacsonyabb képzettségű, de olcsóbb munkavállalókkal helyettesíteni), még a szolgáltatók felé is 60 napon belül kell kiegyenlíteniük a számlát, különben kikapcsolják, amivel tartoznak.

A fentiek ékes angol fordítását szeretettel várják a minisztérium PR osztályán.

God of war II.

Ééés már ütik-vágják is a hidrát. Vannak benne kifejezetten jó ötletek - adatbázisok összekapcsolása, párhuzamosságok, átfedések megszüntetése, adatszolgáltatás egyszerűsítése -, meg pár olyan, amire csak azt tudom kérdezni: nooormális?

"Mikro- és kisvállalkozás a lehető legkönnyebb módon vehessen fel és bocsáthasson el munkavállalót."

Nem akarom senkinek se elrontani a kedvét, de ez most is így van :-). Ja, hogy nincs mindig rendesen lepapírozva, a munkavállaló meg már annak is örül, amikor elküldésekor legalább a pénzét megkapja? Nos nézd. Fehéredés lesz.

"A foglalkoztatást jelentősen javítaná, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48 / 60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezik meg – éves munkaidő keret mellett."

Éves munkaidőkeret, ráutaló magatartással? Ne már.

"Végkielégítések csökkentése: a környező országokkal összevetve különösen a 10 év feletti munkaviszonnyal rendelkezők elbocsátása költséges: HUN – 21,7 hét, ROM – 13 hét, CZ – 13 hét, SK – 13 hét. Fizetett szabadságok csökkentése: a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap, nálunk életkortól függően 20-30 munkanap. Éjszakai bérpótlék: 15-40% (CZ – 10%, SK – 20%, AT – 17%) Túlóra pótlék:50% (CZ – 10%, SL – 25%, SLO – 30%)"

Jaja, sok probléma volt mostanában a végkielégítésekkel. Ja, hogy azok ilyen pár hónapos munkaviszonyok után voltak sok milliós nagyságrendűek? Egy hülyeség, nem? A gyári munkások meg keressenek nyugodtan kevesebbet, ha az adórendszer nem lett volna elég, azok úgyis emeszpések.

Be szép is lesz!

Valahogy úgy tűnik, hogy a hidrának olyan fejeit is becélozzák, amik nincsenek is: csökkentik a bérkiáramlást, és a csökkenő pénzhez kénytelen-kelletlen hozzáigazítják a központi szolgáltatások költségét. Röviden ennyi.

God of War

"A hidra száz fejét még csak elkezdtük levágni" - mondta Matolcsy, aki szerint a most tervezett egyszerűsítést továbbiaknak kell majd követnie.

A hidra fejének levágásáról úgy tanultuk, hogy nem elég nekimenni a nyakazóbárddal, hanem kell, hogy legyen egy unokaöccsünk, aki fáklyájával reámegyen a friss csonkra, nehogy újranőjön az, immár két példányban (közben meg mindenféle distrakciókkal, vagy mi a rákokkal is meg kell küzdenünk, erőből).

Vagyis ehhez a művelethez nem ártana pár szövetséges, ám úgy, hogy per pillanat 26%-on állnak - a többiek átmentek bizonytalanba -, kérdéses, hogy fog-e menni. Persze lehetett volna ezzel kezdeni, nem a szalonkák genocídiumával, vagy az iskolai lovaglásoktatással, de minden szépen fontossági sorrendben: acquire Alkotmány, ignore critics, mission accomplished.

Édes kis semmisség

Kezdjük az elején: a rendőrség, az ügyészség és a bíróság tekintélyét nem az új semmisségi törvény ássa alá, hanem az, ha a rendőrség, az ügyészség és a bíróság un. eredménycentrikus üzemmódban dolgoznak, az éppen aktuális kormánypolitikával karöltve.

2006-ban hangos volt az ország attól, hogy az ítéletek politikai megrendelésre, nyomásra készültek, és a rendőrség is Gyurcsány kiterjesztett karjaként funkcionált. Ennek a megoldása nem az, ha egyszerűen kimondjuk, hogy a bírók, rendőrök hazudtak, és gyurcsánymonnyonle, hanem az lenne, ha kivizsgálnánk, ki kit "presszált" az ügyekben.

A megtisztulás, az adhatna tekintélyt az intézményeknek, ha felgöngyölítenék, hol vannak a gyenge pontok, és honnan jött a visszautasíthatatlan ajánlat. Follow the money, mondhatnánk.

Naív alapállás, mi? Ahogy belügyminiszterünk is megmondta: nem gondolja, hogy, ugye.
(persze azt is mondta, hogy két hét, de legyünk igazságosak: nem mondta, melyik két hét)

Nincs itt semmi lázárnivaló

Jó hír: benne lesz a Szent Korona az alkotmányban!

Rossz hír: ennek ellenére(?) rohadtul nem változik semmi.

Lázár kijelentéseivel nem lenne semmi gond, ha egy olyan országban hangzottak volna el, ahol a boldogulás főleg a rátermettségen és a szorgalmon, nem piszkos kis alkukon múlna, és ha ő maga az előbb vázolt idilli kis világban un. régivágású kapitalistaként alapozta volna meg a megélhetését, nem az állami tejen szívta volna fel magát (a monológ devizás részét meg tőzsdén asszem bennfentes kereskedelemnek hívnák).

De nem.

A magyar embert az elmúlt 20 évben minduntalan kioktatták a kapitalizmus mikéntjéről, főként olyanok, akik maguk a kapitalizmus ellen két kézzel védekeznek, nehogy elharapódzon: kezdődött a '90 évek elejének vadprivatizációjával (mely privatizőrök közül elképesztően kevesen használták privatizációjuk tárgyát később kapitalizmusra, vagyis embereket foglalkoztatni, terméket gyártani, adót fizetni - általában megelégedtek azzal, hogy csavaronként eladták), nagyüzemi, politikai pártok által fedezett adó- és vámcsalásaival (aka. olajügyek), majd folytatódott állami ingatlanok áron alul megvételével, és áron felül való visszabérlésével az államnak (szerencsére elévült, így miniszterelnök lehetett), mellé még mindenféle sulinetes-helikopteres újgazdagokkal.

Azt hittük, ennek a korszaknak vége, hisz a szavazófülkében forradalmat hajtottunk ugye végre, meg nagy az együttműködés (mit nagy! nemzeti!), és végre talán nem téved ide a messzirőlgyütt ember, hogy jól megmondja, hogyan kell piacgazdaságozni, holott maga még soha nem engedte el az állambácsi nadrágjának a szárát, és most is csak félig a láb mögé bújva osztja az észt.

Nos, tévedtünk.

A francia forradalomnak úgy tűnik, egy hibája volt: a felvilágosult abszolút monarchiából csak a monarchiát vette ki, a többit úgy hagyta.

Sehogy

Voltam bátor azt mondani, hogy a kormányzás az majd most, a Széll Kálmán terv után jön csak - kissé megkésve ugyan, de legalább -, mert most kell majd kitalálni pl., hogyan lesz kevesebb pénzből jobb egészségügyi ellátás? Erre jön ez:

"... a javaslat szerint a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett."

Röviden: így sehogy.

Hogyan vág ez egybe a "hozzuk helyzetbe a középosztályt" tervvel? Hogyan támogatja a népességpolitikát, hogy a veszélyeztetett terhesektől elveszünk 15 nap betegszabadságot, és egyből mehetnek a csökkentett táppénzbe? Van ott valaki, aki tervez is, vagy bárki bedobhat bármilyen hülyeséget a közösbe? Én is?

(félelemre semmi ok, holnaptól alkotmányozó üzemmódba váltunk, mert az fontosabb, az ilyen dolgok már fel se fognak tűnni - szó szerint)

Szinkronúszás

- Dear viewers, thank you for tuning in. We have a special guest today, a delegate of the Hungarian government who has come to explain what measures they intend to take in order to find solutions for the most pressing problems of their country. - Kedves nézőink, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a stúdiónkban üdvözölhetjük a forradalmi magyar kormány képviselőjét. Nemzeti szabadságharcuk inspirálóan hat mindannyiunkra.

- Thank you for the introduction, and I also would like to welcome the viewers. It is an excellent opportunity for the government of Hungary to address any open questions with regards to it's undertaking. - Örömmel mutatunk példát, már a magyar EU elnökség okán is. Európa jövője keresztény gyökerein alapszik.

- Mr. Delegate, what is in the focus of your new resolution? Which areas shall you attempt to restructure? - Szeretném kifejteni, hogy mélyen együtt érzünk önökkel a médiatörvényt illetően. Szégyen, hogy egy minden tekintetben európai jogszabályt az ellenzék ilyen aljas módszerekkel forgatott ki.

- As far as this government is concerned the main problem is the high ratio of inactive adults in the population, and the strain the welfare system's social transfers are putting on society, including the missing added economic value of the aforementioned group. The current incentives aimed at pulling people back to the job market have proven to be inadequate. - Az állampárt jogutódjai elmúlt 8 évükben bebizonyították, hogy semmitől sem riadnak vissza saját rövidtávú anyagi érdekünk érvényesítése érdekében, még az ország tönkretételétől sem. A mostani rágalomhadjáratuk is csupán ennek a folytatása.

- Are you concerned about the possible negative effects these measures might have on the households that have a low income, or on those that are currently dependent on the above transfers? - Bátor lépés volt, hogy a magánnyugdíj kasszákat felszámolták, és kivették az emberek jövőjét a tőzsdéző, spekuláló holdudvar kádereinek a kezéből.

- The changes will force those households to adapt behaviors that are acceptable in a healthy society: solidarity has to work both ways, not only in one direction. We have to change the way people are thinking about the state: the state only provides the framework, but the people themselves have to fill it with meaning; the government only provides choices and chances, but the people have to make their own decisions. - Magyarország új, forradalmi alkotmánya garantálni fogja, hogy Mária országában mindenki számíthasson arra, ami jár neki, és nem engedjük, hogy bárki is elvegye ezt az emberektől: megvédjük a családokat, a magzatokat és a munkát. Erre kaptunk felhatalmazást. Elszámoltatjuk mindazokat, akiket az elmúlt 8 évben felelősség terhel a közállapotok eluralkodásáért.

- Mr. Delegate, I would like to thank you for your honesty on these difficult questions. One final thought: have you shared these plans with your voters? - Küldött úr, köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok a fülkeforradalomban elért eredményeikért!

- It is important that we can build and serve the trust that is necessary to cooperate with the diverse actors and decisions makers that influence our possibilities. As for our voters, we shall release the translated interview for the press. - Legyen szabdság, testvériség, egyetértés, és Isten áldása.

12+1: alkotmánytotó

Levelezek a kormánnyal. Most miért, vagyunk ilyen viszonyban, jó? Még jó, hogy megkérdeznek, különben mindenféle hülyeséget csinálnának! Na mondjuk megnépszavaztatni nem fognak, annyira nem vagyunk jóban, meg akkor ugyi kötelező lenne úgy, ahogy mondjuk. Azt azért már mégse.

Nyílt levél következik.

1. Vannak, akik szerint az új alkotmánynak csak az állampolgár jogait kellene deklarálnia, a kötelezettségeket nem. Mások szerint a jogok biztosítása mellett a legfontosabb, a közösség iránti felelősségünket kifejező állampolgári kötelezettségeknek (munka, tanulás, honvédelem, környezetünk védelme) is helyt kell adni a dokumentumban. Ön mit gondol?

Nos. Én azt gondolom, hogy a jogokat és a kötelességeket nem árt párba állítani: ha megteszed "A"-t, jogot nyersz "B"-re, de ha "A"-t leszarod, nem kapsz "B"-t se. Ilyet lehet? Pl. az állampolgárnak joga van az általános egészségügyi ellátáshoz, ha az előírt kötelező szűrővizsgálatokon megjelenik, és az ott előírt gyógyító tevékenységeken részt vesz. Radikális, mi?

2. Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmánynak korlátoznia kell az állam mindenkori eladósodásának mértékét, ezzel is felelősséget vállalva a jövő nemzedékekért. Mások szerint az alkotmánynak nem szükséges ilyen garanciákat tartalmaznia. Ön mit gondol?

Én azt gondolom, hogy vannak, akik azt javasolják, hogy nem a százalék a fontos, hanem hogy mire költjük a pénzt: ha azért adósodtunk el volna 80%-ig, mert olyan energiatakarékossági programot hajtottunk volna végre, hogy a megspórolt pénzből még a kamatos kamat után is maradt volna, annak lett volna értelme - ellenben díszterek okosba közbeszerzett beltéri burkolólapokkal történő kikövezésére két forint is sok (pártfüggetlenül).

3. Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány olyan közös értékeket is vegyen védelem alá, mint a család, a rend, az otthon, a munka, az egészség. Mások szerint ez nem szükséges. Ön mit gondol?

Kitől védje a családot? Hogyan védje a munkát? Ne lehessen senkit se kirúgni, csak ha van másik állása? Hogyan védje az egészséget, ha a kassza széttárja a kezét, hogy járni jár, csak nem jut? És a rendet? Azért lopnak most egyesek, mert nincs benne a rend védelme az alkotmányban?

4. Vannak, akik azt javasolják, hogy azok a szülők, akik kiskorú gyermeket nevelnek, az új magyar alkotmány értelmében valamilyen módon gyakorolhassák gyermekük szavazati jogát. Ön mit gondol?

Én azt gondolom, hogy szavazati joga csak nettó költségvetési befizetőknek legyen. Emeltem a tétet, ti jöttök.

5. Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány ne engedélyezze a mindenkori kormányok számára , hogy megadóztassák a gyermeknevelés költségeit (azaz a gyermeknevelés költségeit ismerje el a mindenkori adórendszer). Mások szerint erre nincs szükség, a mindenkori kormányok számára meg kell hagyni e költségek megadóztatásának a jogát is. Ön mit gondol?

Ha már egyszer követendő társadalmi mintákról beszélünk, akkor ne legyünk szemérmesek: térítsük meg az általunk elfogadottnak tartott nevelés a gyermek életkorának megfelelően felmerülő költségeinek egy részét! Iskoláztatási támogatás, ruhapénz, ilyenek. Komolyan. Ingyen tanszer mindenkinek! Így nem lenne másodlagos piaca, ahol az élelmesebbjei eladhatnák, hisz úgyis van már mindenkinek, ingyér'.

6. Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány vállaljon kötelezettséget a jövő nemzedékek iránt. Mások szerint nem szükséges ilyen kötelezettségvállalás. Ön mit gondol?

Azt gondolom, hogy ez így nagyon biankó. Írjuk át energiatakarékosságra, az élelmiszer termeléssel és erdőgazdálkodással nem konkuráló, megújuló energiaforrások fejlesztésére, és mindjárt van valamink, ami szépen néz ki, csak nem kényszerít senkit semmire. Tegyünk bele kényszerítést is a mindenkori kormány számára? Ugye, hogy ne?

7. Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány közbeszerzésben való részvételt, illetve állami támogatást csak olyan gazdasági társaságok számára tegye lehetővé, amelynek tulajdonosi szerkezete átlátható. Ön mit gondol?

Ha a tulajdonos a két utcával odébb lévő hajléktalanszállóra van bejelentve, az átlátható?

8. Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya fejezze ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét, mások szerint erre nincs szükség. Ön mit gondol?

Azt gondolom, hogy ez nem alkotmány kérdése: aki érzi, az papír nélkül is érzi, aki meg nem, az papírral se fogja.

9. Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya védje a Kárpát medence természeti sokféleségét, a csak itt honos állat- és növényfajokat, a hungarikumokat. Ön mit gondol?

Hajrá. Ha valamelyik kipusztul, mert az orvvadász, aki megfizette a hatóságot, hogy másfele nézzen, vagy a vállalat, aki a megfelelő ember rokonát vette fel a bérlistára, ezért oda építkezik, ahova akar, tesz róla, akkor majd átírjuk.

10. Vannak, akik azt gondolják, hogy az új alkotmánynak védenie kell a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet. Mások ezt nem tartják fontosnak. Ön mit gondol?

Stratégia kell, nem védelem: nem körbekeríteni kell, hanem használni. Hiába védem a termőföldet, ha nem tudok belőle megélni. Lehetne mondjuk családi tulajdonú gazdálkodó alapítvány, hogy nőjön a hektárlimit. Valami.

11. Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya tegye kötelezővé a bíróságok számára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében. Ön mit gondol?

Azt gondolom, hogy a bűnmegelőzéssel és a kisebb súlyú bűncselekmények esetében a rehabilitációval - kerülendő a visszaesést - kéne kezdeni.

12. Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ön mit gondol?

Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc? Legyen. Meg még sokan mások, még ha azt is kockáztatjuk, hogy a maradékból nem fog kijönni egy vizsgálóbizottság.

13. Az ön személyes javaslatai az új alkotmány által védendő, a korábbiakban fel nem sorolt értékekről, elvekről:

Nem védendő, de igazán belekerülhetne a törvény előtti egyenlőség, de úgy igaziból. Meg az egyenlő elbánás elve. Meg a hivatali kekeckedés büntetése, amikor pl. nincs szankciója annak, ha a hivatal nem teljesít valami határidőt vagy előírást, de az álompolgárt ugyanezért deresre húzzák. Teccik tudni, hogy érezze a polgár a törődést.

És ti (önök) mit gondoltok?

VIII/8

Március elsején, kedden elkezdte működését a második polgári kormány. A kormányzás ugyanis nem az, hogy azt mondjuk: nincs pénz! Az Oszkó Péternek is ment. Nem kell hozzá más, mint egy számológép, kockás papír, meg ceruza. A kormányzás az, amikor kitaláljuk, hogyan lesz kevesebb pénzből jobb egészségügyi ellátás. A kormányzás csak ezután jön majd. Ott tartunk, ahol nyolc hónapja szerettünk volna tartani. Vagy nyolc éve, mert ezeket a kérdéseket az előző két kormány hanyag eleganciával addig tologatta, hogy hirtelen már nem is voltak kormányon (az őket megelőző meg azt mondta, hogy van pénz, holott nem volt).

Vagy ott tartunk, ahol 20 éve, sőt, hátrébb: az akkor - és azóta - köttetett, anyagilag és társadalmilag fenntarthatatlan kompromisszumokkal kell birkóznunk. De legalább elkezdődött. Az már így előre látszik, hogy sokak tyúkszemére lesz rálépve, ami bátor vállalkozás, úgyhogy ne mondja nekem senki, hogy Orbán Viktor gyáva volt, mert ezúttal nem volt az: neki mert menni a kádári alkunak. Nagy kérdés, hogy hogyan, milyen áldozatok árán lesz a két osztályra tagolt szocializmusból széles és nyitott középosztályra támaszkodó polgári demokrácia, de legalább van miről vitázni.

Úgyhogy pártunk és kormányunk elmúlt nyolc hónapnyi - és várhatóan azért hellyel-közzel folytatódó - időnkénti balfaszkodásai ellenére megemelem a kalapom.

Esetleg fordíthatnának kevesebb időt a sallangra, mert engem meg lehet venni (meg is vettek, kilóra, lásd egykulcsos adó), de ha még a műsor is jó, akár tapsolok is.

Tower defense

"Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-elnökség elé kerülő normaszöveg-tervezetben szerepel-e a magzati élet, a család és a hazásság védelme, Lázár János igennel válaszolt."

Megvédjük! Ööö.. mitől is? Egy bérblogger zsidóbolseviknemzetáruló (és értelemszerűen meleg és drogos is) mentális maszturbálása következik.

Tovább
süti beállítások módosítása