Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Elmúlni csendben

2011. július 01. - bs395

Kis színes hír a radar alatt: "Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke."

Hogy is volt? Idén 1,27-szeres a szorzója a bruttó fizetésnek az szja kiszámításához, jövőre 1,13 volt beígérve. Ma egy bruttó 200 ezres fizetés (avagy egy "gazdag" ember 2/3-a) havi 40.640 Ft szja-t fizet (mínusz a jóváírás), jövőre az eredeti terv szerint 36.160 Ft (mínusz a jóváírás, akárhogy is alakul).

Igen ám, de ha megemeljük a bruttó fizetést 10%-kal (amitől nem lesz több a nettó, mert csak átrendezünk egy tételt), akkor az 1,13-as szorzóval az szja 39.776 Ft-ra változik csupán (mínusz a jóváírás, ahogy alakul), plusz a jó ég tudja, hogyan szorozzák fel utána a munkáltatói terheket.

Mekkora már nem?

A miniszterelnök és a tao

[Szín: hosszú tárgyalóasztal egy homályos teremben, egyik végén a miniszterelnök és köre, a másik végén Ven Csia-Pao, tolmácsával]

[Miniszterelnök]: - Akkor vegyük át még egyszer a megállapodást.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Lesz ugye díszszemle, kung-fu bemutató, kultúrműsor, virágeső, ahogy az ilyenkor szokás.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - A tibetieket és szimpatizánsaikat a látogatás idejére eldugjuk.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Elismerjük az egy Kína elvét és az elmúlt hatvan évet.

[Ven Csia-Pao némán biccent]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - És önök cserébe adnak nekünk hitelt.

[Ven Csia-Pao némán néz maga elé]

[Tolmács]: - Jó.

[Miniszterelnök]: - Még valamit?

[Ven Csia-Pao kivesz egy száz euróst a zsebéből, és az asztalra csapja]

[Tolmács]: - Táncolj.

* * *

Persze, persze, a realitás, meg a pragmatizmus. Hiába akarunk Svájc lenni - most éppen Norvégia -, ha a realitás Kína, még ha két látogatás között mást is mondunk.

Csak szólok, hogy Kína nem sokaknak fog tetszeni. Persze ha tényleg Kína a realitás, akkor a realitás nem fog tetszeni.

Bocs.

Találós kérdés: miért jobb a kínai gyár, mint a német? Miért jobb a kínai közmű, mint a francia? Miért jobb a kínai pénz, mint az amerikai? Mitől "magyarabb"?

Kekec

"A katolikusok átvették a város egyetlen iskoláját, a misét megtagadó tanároknak felmondanak. Írásban kell indokolni, hogy mi a baj a katolikus oktatással. A katolikus igazgató az új ötvenes éveket látja eljönni, katolikus kivitelben."

Egy kéretlen jótanács: ha nem szeretnék, hogy az '50-es évek Ludas Matyi karikatúrái színvonalában kritizálják őket, talán nem kéne úgy viselkedni, mint az '50-es évek Ludas Matyi karikatúráiban.

Közben: bezzeg az ateisták! Annó átraktak egy buszmegállót! Mind! Én is! Pedig akkor még nem is éltem, de biztos átrakattam volna, és ez a nagyobb baj.

süti beállítások módosítása