Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Valutaüzér

2010. május 09. - bs395

„Magyarország nem lehet olyan hely, hogy bárki elveszítse otthonát. Ezt erkölcsi kérdésként kezelem.” – mondta Matolcsy György, leendő csúcsminiszter a tévében.

Kezdjük azzal, hogy otthonunkat elveszíteni kurvára nem vicces dolog. Mennyünk is tovább.

A megoldás nem új: váltsuk át forintra! Igen ám, de a forinthitelek magasabb kamatai miatt a törlesztő részlet jóval magasabb lenne, mint egy emberesebb árfolyamesés miatt. De erre is van megoldás: vegye meg a rossz hiteleket az állam, adjon mellé kamattámogatást, és onnan már mehet az árfolyam, amerre akar.

Lehet-e ilyet? Gyerekek, mindent lehet. Obama elnökválasztást nyert a szlogen parafrázisával, Columbine-ban a kis tömeggyilkosok is érveltek vele a pisztoly megfelelő végéről („Because I can.”), sőt, sok-sok ezer éve az emberi tevékenységek egyre bővülő köre az ön- és fajfenntartást leszámítva erre az egyszerű tényre alapul: mert megtehetem. Csak mindennek ára van.

A Népszabadság a Pénzügyminisztériumra hivatkozva ennek a költségét úgy 250-300 milliárd egyszeri és további évenkénti 200 milliárdra taksálja, a hitelek kifutása a Portfólió szerint 13-14 év, vagyis összesen 2850-3100 milliárd a jelenlegi 2500 milliárdos jelzáloghitel-állományra, amit persze szintén vissza kéne fizetni.

Honnan lenne az a 2850-3100 milliárd?

1. A zemberektől. Azoktól is, akinek nincs lakáshitelük, meg azoktól is, akiknek alapból forinthitelük van, de támogatásuk nincs: ők fizetnék a kamattámogatást, a közpénzbe beadott adójukból. Ez sem vicces.

2. A bankoktól. Róna Péter ötlete szerint a bankok diszkontálva adják át a rossz hiteleket, és ezzel le is van tudva a költségek jelentős része, úgyis betegre keresték már magukat a devizahiteleken. Van egy olyan érzésem, hogy amit itt elvesztenek, azt máshol behajtanák (díjakban, szerződésmódosításokban, stb.), úgyhogy megint az marad, hogy a zemberektől. Még mindig nem vicces.

3. Nyomtatunk pénzt. Összedől az árfolyam, elszáll az infláció meg a kamatok, amit megint a zemberek fizetnének meg. Nem, még mindig nem vicces.

Ez viszont vicces: NE A ZEMBEREKKEL FIZETTESSÉK MEG!

Most tessék röhögni.

(ja, hibás, felelős, az nincs - csak áldozat...)

A görög kapcsolat

Lusta görögök?

A 11.3 milliós lakosságból 4.9 millió dolgozik. Magyarországon a 10 millióból 3.9 millió. 43% vs. 39%. A lusta görögjei.

Az a 4.9 millió évente átlag fejenként 2120 órát húz le. Ez a 3.9 millió évente átlag fejenként 1988 órát. A lusta görögjei. Az OECD tagállamok közül csak Dél-Korea előzi meg őket, az átlagnémet pedig mindössze évi 1432 órát teljesít.

A GDP/munkaórák tekintetében (ha az USA-t vesszük 100-nak) a görögök 58-on állnak, mi 43.6-on. Na most már tényleg emeljék fel a mediterrán seggüket a lusta görögjei.

Zavarba ejtő párhuzamok?

Itt minálunk volt egy kormány, ami újraválasztásának érdekében nem fejtette ki nyilvánosan az igazság minden szeletét. Újraválasztották, kiderült, megszorított.

Ott őnáluk volt egy kormány, ami újraválasztásának érdekében nem fejtette ki nyilvánosan az igazság minden szeletét. Nem választották újra. Az új(!) kormány alatt derült ki a dolog, és az új(!) kormány szorít meg.

Zavarba ejtő a párhuzamok. Egyesek zavarba is esnek.

Zemberek?

Egyetlen része stimmel az összehasonlításnak: a zemberekkel fizettetik meg mások hülyeségeit, fűnyírószerűen. Nem az a cél, hogy fehéredjen a gazdaság, hogy tisztuljon a közszféra, hogy kiszűrjék a csalókat. A cél az, hogy egyesek kifizessék mások hülyeségeit. Egyesek idegesek tőle.

És akkor jöttek a huligánok.

The Gring Reaper

Ezt már én sem bírom. Annyira készen van, hogy azt tanítani kéne. Vagyis várjunk… asszem tanítják is. Azt mondja a püspök úr – s itt ugye nem általánosíthatunk, mert míg minden ateista zsebében összecsukható guillotine-nal járkál mindig készen egy kis népirtásra, addig ezt a nyilatkozatot nem terjeszthetjük ki viszont, hogy tkp. a legtöbb az pontosan ilyen hülye -, hogy a társadalom pedofil. Te is, én is, anyád is. Mindenki.

Csendben jegyzem meg, hogy ezek szerint ő is, de nyilván ez is a mi hibánk, mert belekényszerítjük a hírekkel, a pornóval, a puszta létezésünkkel. Úgy szétkeni a felelősséget, mint a taknyot.

Olyat is mond, hogy a gyerekek spontán homoszexuálisok, mert a fiúk a fiúkkal, a lányok meg a lányokkal játszanak. Spontán. Freud tök fölöslegesen élt. S ebből a spontaneitásból cölibátust fogadott embereknek kell kivezetniük őket – ám a gyerek, mint a szivacs, a mutatott mintákat szívja magába, márpedig ha a bácsinak nincs felesége, akkor nem fogja tőle megtanulni.

A csúcs nem a redukció ad abszurdum, hogy a melegjogok – kb. létezésük elismerése – a pedofilok jogainak elismeréséhez vezet, vagy hogy régen kirekesztették a melegeket, akár nagy művész vagy trónörökös volt (kis faluban most is, nagy városban régen sem), hanem az, hogy szerinte egy pedofil tett nem tartozik a rendőrségre, ha azt a saját kutyánk kölke követte el.

És még ő aggódik a pedofilok jogaiért.

E.N.J.

„A módosító javaslatok a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget, miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem.” – nyilatkozta Harrach Péter.

„Kedves Péter, éhen halni – gyk: anyagi értelemben nem fennmaradni - bármelyik nap lehet.” – az Elharapózott Neoliberális Jelenség, úgy is, mint a nagy büdös magyar valóság.

süti beállítások módosítása