Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Utalunk egymásra

2009. február 21. - bs395

Tegnap megint nem mindenkinek ment át, amit akartam, hogy tulajdonképp mi, te meg én meg ők, szóval mi itt egymásra vagyunk utalva térben és időben. Igen, időben is. Aki most nyugdíjas, ő fizette az adót, amíg iskolapadban húzogattam a kislányok copfját, most meg én fizetem a nyugdíját. Ez így eddig fair és kölcsönös. Aki akasztást vagy a 65 év felettiek falhoz állítva tarkón lövetését vizionálja (a látomásokkal rendelkező korától függetlenül), az először is keressen fel egy pszichiátert, de vigyen váltás alsóneműt, utána meg gondolja végig ő is ezt. A mi kis társadalmi feszültségeink egyetlen apró, ámde fontos tényből következnek: ezt az egymásra utaltságot a kölcsönösséggel és mindenféle fairséggel egyetemben cirkumveniáltuk. Hitelből, abból.

Hitelt felvenni nem lenne eleve elvetélt ötlet: lehetne belőle utat építeni (szigorúan nem szétlopva), így csábítani a beruházásokat és fejlesztéseket; iskolát felújítani, így biztosítani, hogy lesz, aki a mi nyugdíjunkat fogja fizetni; egészségügyben fizetést emelni, hogy minél hamarabb és minél egészségesebben mehessünk vissza termelni a GDP-t; rendőrséget állományra feltölteni, hogy ne vegyék el tőlünk a GDP-t, ha már egyszer megtermeltük, és a mienk. Mindezek állami szolgáltatások, de direkt vagy indirekt forintban kifejezhető hasznot termelnek a társadalomnak. Az viszont nonszensz, hogy a rendszer puszta működéséhez is kölcsön kell. Az egy szar rendszer.

Tovább

Nyugdíjcsapda

Jogállam. Jogállamban nem lehet a szabályokat direkt megkerülve nyerészkedni. Emlékszik még valaki arra, amikor drága képviselőink úgy emelték meg a fizetésüket, hogy nem a köztisztviselői illetményalapot növelték, csak a saját szorzójukat? Mindezt a legnagyobb egyetértésben, mindenféle pártkülönbözőség nélkül? És akkor az ember ne kérdőjelezze meg, hogy vannak politikai "oldalak".

Jogállamban 13. havi nyugdíjat se lehetett volna adni, hiszen megvoltak a nyugdíj kiszámításának és emelésének a lefektetett szabályai. Hibás döntés volt, de választást lehetett nyerni vele. Ennyi volt a cél, nem az, hogy a nyugdíjasoknak biztonságos és kiszámítható járulékot adjon, mert a rendszer már korábban is asszimetriával és finanszírozási gondokkal terhes volt.

Tovább

Vakvagányság

A nagy adó-, strukturális, világválság és minden reform, v 3.12 (béta):

2009., Július

Mínuszok:

Munkáltatói járulékcsökkentés: 81 milliárd.
Magánszemélyek különadója: 10 milliárd.
SZJA és adójóváírás változtatása: 35 milliárd.
Összesen: 126 milliárd.

Pluszok:
ÁFA emelés: 107 milliárd.
Jövedéki adó emelés: 16 milliárd.
Juttatások átrendezése: 5 milliárd.
Összesen: 128 milliárd.

Egyenleg: 2 milliárddal több pénzt szed be az állam, mint a változtatások nélkül.

2010., Január

Tovább

Beleszámoltam

A tegnapit folytatva: beleszámoltam az un. adómentes juttatásokat is a képletbe. Így azért csúnyábban néz ki a dolog. A munkáltató szemszögéből a munkavállalóra költött összeg és a munkabérből és juttatásokból az adók (áfa inkluzív) levonása után megmaradó pénz aránya a következőképpen alakul: 36,76 - 37,19 - 36,16. A juttatásokkal számított nettó áfátlanítva már nem ennyire szép: 51,3 - 50,04 - 47,71. Ez bizony 3,59 százalékpontnyi vásárlóerő-csökkenés, még az infláció nélkül is. És akkor még mindig nem számoltuk a jövedéki adót, illetve családosoknál a családi pótlékot. Akárhogy is, ez innen nekem megszorításnak tűnik. De miért csodálkozok? Inkább köszönöm, kedves Ferenc.

Reform a faszomat.

Hattyúk tava

Mit nekem a Gyurcsány! De tényleg, mit nekem? És másoknak? Szerinted ki fogja kiszámolni magának, hogy akkor most jól jár vele, vagy nem? Pláne a különböző juttatások átrendezésével, na meg ugye a jövedéki emelésével - abba már bele sem megyek, mert nincs meg, hogy milyen jövedéki termékből átlag havonta mennyit is veszek, pláne az üzemanyag, ami hétről-hétre változik (ez kivételesen nem a kormány hibája). Azért megpróbálom, de még mindig könnyebb dolgom van, mert nincs se gyerekem, se szülni nem tervezek. A következők, ha jól értem: júliustól 1,7 millió helyett 2,2 lesz az alsó adókulcs sávhatára, viszont a kulcsok 19 és 38%-ra emelkednek, de a különadó végre eltörlődik, az áfa viszont 23%-ra emelkedik, a munkáltatói költségek nem meghatározott részei 5 százalékpontot csökkennek (azt most nem tudtam kivenni, hogy az is sávosan, vagy nem), jövőre meg az alsó sávhatár felmegy 3 millióig. Easy.

Tovább
süti beállítások módosítása