Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Reklámérték

2008. augusztus 22. - bs395

Before írta volt, hogy a magyar élsportnak befellegzett, nem kis részben köszönhetően a magyar sportpolitikának, mely tele van olyan multitalentumokkal, hogy a legtöbb ország sírva könyörög mindenféle diplomáciai csatornákon, hogy adjuk őket kölcsön, de mi nem adjuk.

Phelps még meg sem száradt a medencéből kifele jövet, máris dúsgazdag lett. El fog zsibbadni a csuklója a sok aláírásban, és kérnie kell még pár sportszatyrot, hogy hazavihesse a szponzori csekkeket. Biztos rajta lesz tejes meg müzlis dobozokon, lesz neki saját sportruházat kollekciója valamelyik nagy gyártónál, és megélhetésre valószínűleg soha többet nem kell költenie. Állnak mögötte ügynökök, politikusok, akik persze keresnek rajta, csakhogy közben a cirkusz valamennyi fellépője is egy picit jobban jár Phelpsel, mint nélküle.

Közben Cseh Lászlónak kiszúrjuk a szemét 60 millával. Forintban, ráadásul. Mellékzönge: ez úton is szeretnék gratulálni a teljesítményéhez, nem kis dolog a világ legjobb, nem hibrid úton direkt erre a célra tenyésztett úszójának lenni. De Cseh László nem fog Olaszországban Parmalatos dobozokról mosolyogni a kis lurkókra, nem lesz rajta a Nestlé legújabb ásványvizes palackjain Franciaországban, vagy a Mars müzliken a németeknél. Mert nem tudják, hogy kicsoda. Az utolsó magyar sportoló, akiről az átlagember a Lajtától nyugatra is nagy biztonsággal meg tudta mondani, hogy ki fia-borja, Puskás Ferenc volt. Közben meg a Szentkirályi ásványvizes üvegeken Luis Figo néz le ránk. Magyar világsiker, portugál ikon. Nem akarom én megmondani a derék szentkirályiaknak, hogy mire költsék a pénzüket. Nyilván azért őt választották, mert szeretnének elcsípni pár százalékot a nagyok forgalmából, az meg itt a határok között nem nagyon lehet, mert az Unió népességének nem adjuk még a két százalékát sem, vásárlóerőben pedig még ennél is lejjebb vagyunk. Azt akarom mondani, hogy a magyar sportdiplomácia és sportpolitika mondjon le. Testületileg.

Egy sportolónak az a dolga, hogy sportoljon. A politikusnak, diplomatának vele született ösztöne van, hogy saját jogukon sikeres emberekkel együtt fényképezkedjen, így hozva létre a termékkapcsolást a fejekben. Ugyanúgy termékként kezeli magát, a sportoló mellette csak reklámszínész. A politikusnak éppen ezért elemi érdeke, hogy legyenek saját jogukon sikeres emberek, akikhez dörgölőzni tud, különben beszűkül a reklámpiaca, és mehet vissza síró kisbabákat csókolgatni, meg árvízi kutyát menteni. A sportdiplomácia dolga, hogy a sikeres sportolókat reklámozza, támogassa, szponzorokat szerezzen nekik. Az élsport pedig a szponzoroktól függ. Egy sima futóversenyt se lehet már rendezni nélkülük, pedig ahhoz csak cipő kell, rajtszám, egy stopper, meg tetszés szerinti földdarab A és B pontok között. A magyar élsportnak azért fellegzett be, mert nincsenek szponzorai. Nem, nem olyanokra gondolok, hogy pöttyös a rudi, mert azt csak mi látjuk. Olyanokra gondolok, mint a Szentkirályi. Tudod, nemzetközi. Nagy pénz. Kedves magyar sportdiplomácia: ez a szint. Ezt kell megütni.

Ennek az eléréséhez nem elég az, hogy közpénzen, első osztályon kivisszük a családot Pekingbe, hogy a piacon bevásárolhassanak a szok kisz olcóból. Még az se segít, hogy beszólnak Kammerernek. (Kammerernek, baszki! Szekeres kartárs földig hajolva merje a tekintetét reá vetni, nemhogy csak úgy megszólítani! Pláne beszólni neki! Örüljön, hogy békés a srác, és nem kapott egy visszakezest az evező nyelével, pedig megérdemelte volna! De vissza a témához.) A szint megütéséhez dolgozni is kéne. Gondolkodni. Legelőször is felfogni, hogy mi is az a hierarchia, és az hogyan működik: van a főnök, és vannak a beosztottak - a sportvezető, és a sportolók. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a beosztott van ráutalva a főnökre, pedig ez pont fordítva van: egy úszó tud úszni a sportvezető nélkül is, de a sportvezetőnek nincs kit vezetnie - zsíros állami juttatásokért - úszók nélkül.

That's the discovery.


--------------------------------------

UPDATE: nem Szekeres mondta.
Más is volt ott, de ők meg nem is hallották.
Juhász például ott se volt.
A linkelt oldalon vagy egy linkelt részlet Kammerer eredeti interjújából. Have fun. Majd még jövünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr37626140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.22. 07:20:31

Nagy magyar valóság kicsiben. Semmi különbség.
Jahh és adalék (bár én erről a Kammereres sztoriról lemaradtam :S), Szekeres a Magyar Triatlon Szövetség oszlopos fejese.

0xFFFF 2008.08.22. 09:17:58

Valaki mondjon már egy igazi magyar sportdiplomatát az elmúlt 50 évből...egyet csak !

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.08.22. 09:19:03

Kivancsi vagyok h a hatvanmilliobol meg adoznia is kell-e baratunknak....

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.08.22. 09:22:07

Ras: nem kaparom elo de volt egy cikk az indexen h kiment a fel politikai elit pekingbe es amikor szekeres meglatta a sportolokat az elsoosztalyon a gepen akkor eleg direkt stilusban ertetlenkedett h mit keresnek ott a sportolok, mire az evezos baratunk kicsit felhabarodott.
Allitolag az volt a ciki h szekeres egyalatalan nem akkor volt pekingben amikor a triatlonosok szerepeltek hanem talan egy hettel elotte.

eztEgyed 2008.08.22. 09:27:39

Szponzoráció szerinted a sportdiplomáciától függ? Nem a vásárlóerőtől?

Szerinted kire adják a legújabb úszódreszt? Phelbsre vagy Csehre? Hány ilyet vesznek a példa miatt másnap amerikában? 1000-et? Hányat nálunk? 0?

Nem olyan nagyon bonyolult ám ez...

2008.08.22. 09:28:36

Gyulai István (re;0xFFFF).
Több nincs.

Karesz000 2008.08.22. 09:28:55

"közpénzen, első osztályon kivisszük a családot Pekingbe, hogy a piacon bevásárolhassanak a szok kisz olcóból"

Bizonyíték?

Dr Kangörény 2008.08.22. 09:44:10

Khm... Az a 60 milió szponzori díj, vagy állami juttatás? Phelbs szponzori díjakat kap, vagy állami pénzt?
Talán ketté kéne választani a dolgot, utána posztolni!

Ha az amerikai a szponzorokból keresi gennyesre magát, ahhoz nem kéne a magyar adófizetők 60 milióját hasonlítani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.22. 09:44:11

Már bocs, de azt a 60 milliót az állam adja (pontosabban ötvenvalamennyit az állam az ezüstökért, a többit Demján egészíti ki "aranyárra"). Az USA-ban kapnak egyáltalán állami prémiumot? Nem tudom, de az biztos, hogy az aranyért beígért húszmillió nemzetközi összehasonlításban is (más államok prémiumaihoz hasonlítva) szép pénz. És hát hidd el, Cseh Laci is fog még szerepelni tévéreklámban, óriásplakáton, mindenhol. Persze annyit nem fog keresni, mint Phelps, és lehet, hogy az ő reklámjait csak országon belül lehet majd látni, de hidd el, nem lesznek egy ideig anyagi gondjai. Persze nem mintha sajnálnám tőle, abszolút megérdemli.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.22. 09:45:53

Kangörény_, egy másodperccel megelőztél. olimpiai csúcs! :-)

Gera 2008.08.22. 09:48:56

Ember, az USA mintha picit nagyobb lenne, mint Magyarország. Ennek van némi jelentősége a szponzori pénzek szempontjából is. Arról nem is beszélve, hogy a szponzort csak az arany érdekli (mert az embereket is csak az), a második hely nagyjából semmire nem jó.

huta9020 2008.08.22. 10:05:24

Nem hiszem, hogy az államnak a jelenlegi helyzetben az élsportolókat jobban kellene támogatnia. Az meg, hogy egy versenyző (ill. a menedzsere) mennyi szponzori pénzt tud összeszedni teljességgel magánügy. Sok ember (bár lehet, hogy nem a többség) dolgozik Magyarországon tisztességgel, becsülettel, a 60 millióhoz képest sz_rért, h_gyért. Mindent megtesznek e családjukért és ezért a k_rva országért. Lehet, hogy őket is meg kellene becsülni, nem csak azokat, akik a kirakatban vannak.

kalman51 2008.08.22. 10:09:43

mint adófizető úgy gondolom, hogy 54 millió forint állami juttatás is bőségesen elegendő (persze több pénzről van szó, hiszen hozzáadódik a demján féle 6 milla és a reklámszerződésekből befolyó pénz is).
54 millió forintból tud venni házat, autót (ha nincs neki) és félre is tud tenni belőle (lakás vagy ház 15-20 millió, autó 5-10 millió és ha betesz bankba 30 milliót, akkor például 12,5 évig semmit sem kell csinálnia és kap havi 200ezer forintot).
ismerek nagyon sok embert, akik szintén nagyon keményen dolgoznak és elégedettek lennének 54 millió forinttal.

kalman51 2008.08.22. 10:27:27

felháborító a szöveg, hogy cseh szemét kiszúrjuk 60 millióval!
a volt szomszédasszonyom elvált, albérletben lakik 3 iskolás korú gyermekével. reggel 5-kor elmegy dolgozni a gyárba, ahonnan délután 3 órakor érkezik haza. ezután megfőzi a gyermeknek az ebédet/vacsorát és délután 4-kor elindul a kisboltba, ahol este 10-ig dolgozik hétköznapokon. hétvégén csak 8 órákat dolgozik a boltban, így van ideje a gyermekekre. magánélete az nincs, a gyermekei tisztelettudók és jó tanulók.
na, én a volt szomszédasszonyomnak simán megítélnék egy olimpiai aranyat 54 millióval.

Kúrcsány Ferenc 2008.08.22. 10:35:27

Te barom, Phelps amerikai és nyert, Cseh meg egy ismeretlen országból van és vesztett

átlátó 2008.08.22. 10:48:15

Rossz arányok, rossz összehasonlítások, némi igazságtartalmakkal.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.08.22. 11:00:40

bs395, ahogy látom, ez a poszt nem egészen olyan visszhangot kapott, mint amilyet vártál... :-)

FixedXHungary 2008.08.22. 11:06:10

Nem a pénzről kéne beszélni, mint ahogy tesszük azt sajnos mindig mindig mindig mindig! Megvan az első arany és a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy ezért most mennyit kap... Meg hasonlítgatunk, hogy bezzeg az USA! Meg bezzeg a németek müzlisdoboza... Ennyit rólunk! Szép!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.22. 11:10:34

Kis pénz, kis foci...
(Bár ez se igaz, idehaza, ha van sportág, amit dotálnak, az a foci, ráadásul rengeteg gyerek focizik - tízezernél is több - lenne honnan meríteni.)

Amit itt sokan nem akarnak megérteni, a post arról szól, hogy próbáljuk meg az államot és a politikusokat szépen lassan kivezetni az "ingyen" népszerűséghajhászásból, amit a sporton, a sportolókon keresztül nyomatnak. Persze azért "ingyen", mert mi fizetjük. Nyilván nem egyik napról a másikra... Nem az államtól kérni (követelni) több és több pénzt kokszra... mert ne játszuk már a hülyét, hogy elhisszük, jobb edzőkre kell a zseton, gyerekek...

gabest1 2008.08.22. 11:14:07

Cseh Laci fejével nem fognak eladni 150 millió amerikainak műzlit, mit gondoltok honnan kapja azt a sok talicska pénzt, nyomtatják neki?

beleszolok 2008.08.22. 11:19:57

Ras 2008.08.22. 07:20:31
"Nagy magyar valóság kicsiben. Semmi különbség.
Jahh és adalék (bár én erről a Kammereres sztoriról lemaradtam :S), Szekeres a Magyar Triatlon Szövetség oszlopos fejese. "

Jah.

szekeresnek annyi köze van a triatlonhoz, hogy gyerekkorában leszaladt a tóhoz úszni egyet, és hazatekert egy lopott biciklin max. Pont annyi, mint a honvédelemhez.

UbUlci 2008.08.22. 11:22:16

bs395-től már megszoktuk, hogy amit jól kigondolva leír, abba ki-ki politika/vallási/egyéb tetszőleges hovatartozástól függően megtalálja a "belekötődési" pontot.
Így szegényt mindenki piszkálja. :)

Meg kellene tanulnia, a média által gerjesztett "farvizen" írnia, és akkor valamelyik oldal legalább kedvelné. :)

Vagy nem kéne megtanulnia és akkor a média "farvizéből" tájékozodó embereknek kellene időnként elszégyelniük magukat, hogy elfelejtettek gondolkodni és csak a készen kapott válaszokat tudja mormolni a készen kapott kérdésekre. :(

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.22. 11:28:31

UbUlci: szerintem az utolsó bekezdésedben van a lényeg, az emberek zöme egyszerűen elszokott tőle, hogy valakitől ne valamelyik oldal bebifláztatott faszságait hallja. Ha ilyet lát, döbbenten nézi, végül - mivel okos - be kell szólnia valamit, mert hát mégse egyezik a dolog a "hivatalos" pártközponti álláspontokkal.

flimo13 2008.08.22. 11:47:23

Amerikában 4 milliót kapnak az aranyért, mármint állami pénzt. A gond nem is a jutalmaknál kezdődik, hanem a felkészítésnél. Vagy bármelyikőtök felvenne 10 millát hitelre, ami lehet, hogy édeskevés egyes sportokhoz, hogy ha majd megnyerik az olimpiát, akkor vissza is tudják fizetni?

Gera 2008.08.22. 11:50:54

Én inkább akkor nézek döbbenten, mikor valaki a többszörös világ- és aranyrekorder amerikai (~300millió lakos) Phelps szponzorációs lehetőségeihez viszonyítja a magyar (~10millió lakos) Cseh László lehetőségeit.

Ja és szerintem a 60millió ebben a teljesen aránytalan összehasonlításban is abszolút jó pénz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.22. 11:58:59

Gera: Egerszegit simán elvitték volna a külföldi szponzorok is, méltán volt ismert világszerte. Persze a saját országon belül a legerősebb a piaca egy élsportolónak.
A 60 milla szerintem is szép pénz, Laci keményen meg is dolgozott érte és azt se felejtsük el, hogy van még 4-8 éve és vége...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.22. 12:01:12

Megjegyzem 60 milla, az durván 400E dollár, ami azért nincs is olyan távol főleg, ha az arányokat (8 arany vs 3 ezüst) nézzük.

UbUlci 2008.08.22. 12:08:09

Ha már bs395 nem reagál megpróbálom egyszerűen leírni, hogy mit írt le, hogy kinek mit kellene szerinte csinálni: (bár lehet én se értettem csak nagy az arcém és szeretnék úgy kinézni mint aki megértette)

Sportoló+Edző: Edzen, Edzen és még egy kicsit Edzen, hogy aztán Nyerjen
Szponzor: Fizesse a felkészülést, Fizessen prémiumot a győzelemért és "Használja ki" a sportolót, hogy a termékét népszerüsítse
Politikus: Tegye érdekelté a szponzorokat, hogy vállalják eme nemes feladatot, Majd mutatkozzon sokat sikeres sportolókkal, hogy ő is sikeresnek látszódjon

Helyette jelenlegi példákban bs395 azt mutatja be, hogy ehelyett:
Sportoló+Edző: Edz, Szponzort/Pénzt keres, Edz, Szponzort/Pénzt keres, Nyer. Kap egy adag állami pénzt, amiből IGEN leadózik, tehát kb a fele marad meg. (legalábbis 2004-ben biztos így volt )
Szponzor: Nem foglalkozik a magyar sportolóval, helyette inkább egy elszürkült kiöregedett focistát reklámoz
Politikus: Beleül a sportszakágak vezetőségébe és lesz@rja a sportolókat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.22. 12:16:01

Szerintem hibásan dekódoltad, a politikusos részt mindenképp...

UbUlci 2008.08.22. 12:40:06

Szerinted? kiváncsi lennék + bs395 véleményére is

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.22. 14:05:40

jelentem megébredtem (újfent megint éjszakás vagyok, de csak pár napot, hogy az oda-vissza állásban nehogy elvesszek - miylen nap van?), mindjárt végigolvasom, de így elsőre ubulcival vagyok (valahonnan ismer :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.22. 14:39:08

karesz:
sportgeza.hu/2008/peking/politikusokban_jok_vagyunk_az_olimpian/

eztegyed:
a szponzorációhoz elengedhetetlen, hogy a főnökség segítse azt.

kangörény_:
cseh lászló ennyit kap, phelps meg az állami díjakon felül kap, nem kis részben köszönhetően az ottani sportvezetés több éves munkájának.

fedor:
ugyanaz :-).
nem az a cél, hogy a poszt olvasói nagy tömegben egyet értsenek. nem vagyok se újságíró, se tótafaktum. a cél az, hogy én elmondjam, mit gondolok, aztán aki akarja, hozzáteszi, hogy ő mit gondol.

huta9020:
a többség a 60 milla közelébe sem jut, ahogy az olimpiai szintidőnek sem. országimázsnak a sport jó dolog, csak reklámozni kéne, az besegítene a túrizmusnak, ami besegítene a költségvetésnek, és így tovább.

kalman51:
nekem van 10 millám. 20 évre, mínuszban.

kurcsány ferenc:
pont ezt mondom, hogy a kutya nem tudja, hogy hol vagyunk.

üresjárat:
arról van szó, hogy ha azt szeretnénk, hogy több gyerek sportoljon, meg legyen kire büszkének lennünk, ahhoz pénz kell. lehet pénz nélkül is csinálni lent a gangon, az is szép, csak akkor el kéne dönteni, hogy kimaradunk-e az élsortból, vagy nem. nem kötelező benne lenni, de akkor nem kell a vezetőség sem.

gera:
a szint phelps. vagy beckham. vagy a brazilok. ezt kell megütni. lehetne gondolkodni unióban is, erre lett volna példa figo, aki szintén egy gynege kis ország szülötte, azt mégis mindenki tudja, hogy kicsoda. mondom, fel is lehet adni, hogy áhh, kicsik vagyunk mi, csak ahhoz nem kell az intézményrendszert fenntartani.

így visszaolvasva tényleg ubulcinál a pont :-).

szóval:
a sportoló sportoljon.
az edző eddze.
a szponzor fizessen.
a menedzser keressen szponzort.
a politikus meg segítsen nekik, bármi gondjuk is van.

minden vállalkozásban kétfajta ember van: produktív és non-produktív. produktív az, aki megnyomja a gombot, keni a maltert, terezi az élpületet. non-produktív az, aki ezt lekönyveli, vagy beosztja az embert maltert keverni. vagyis a főnök is non-produktív ember.

ahogy a könyvelőnek, munkaügyesnek az a dolga, hogy megcsinálja az adminisztrációt a produktív ember helyett, hogy annak csak a malterkeveréssel / gombnyomással kelljen foglalkoznia, úgy a főnök dolga is az, hogy minden olyan feladattól mentesítse a produktív kolegát, ami nem produktív, vagyis, hogy minden eszközzel segítse a munkáját, hogy ne kelljen mással foglalkoznia.

ha a produktív embernek kell szaladgálnia munkavédelmi felszerelésért, meg átnyálaznia a szabályzatot, nehogy szabálytalan felszerelést vegyen, akkor a vállalkozás nem működik jól. akkor a non-produktív alkalmazott tök fölöslegesen van ott.

lehet mutogatni, hogy kis cég, meg ilyenek, csak akkor jön a nagy cég, és megeszik reggelire. vagy csak ignorál, de az összes szerződést elviszi előled. ilyenkor szoktak az államok protekcionista intézkedéseket hozni, mert az még mindig egyszerűbb, mint felkészíteni a kis céget a versenyre. na de ez itt most az olimpia. ez nemzetközi. itt verseny van, kcisi a nagy ellen, és tök mindegy, hogy itthon milyen szabályt hozunk - vagy nem hozunk -, ott a naggyal kell együt futni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.22. 19:24:14

Szerintem is a sportolók az egyedüliek, akik (jól) végzik itt a dolgukat.

Az edző nem edz (a legkorszerűbb módon; mert a jó edzőket elviszik).
A szponzor nem fizet (nem annak fizet, akinek kellene).
A menedzser nem keres szponzort.
A politikus meg nem segít.

Így iszonyatosan nehéz jól teljesíteni.
süti beállítások módosítása