Térdepelve minden nagynak látszik.

Anarchia, főnév. Jelentése: mások szabadsága. Punk, főnév. Jelentése: értem, de leszarom. Ateizmus, főnév. Jelentése: pokolra jutunk mind. Akkor meg?

Friss topikok

  • arabok balrol: @werinter: Ja, olyan atombomba lesz az is mint a Lajose (2018.04.17. 15:07) A kampány és pártfinanszírozás elviselhetetlen könnyűsége
  • Balázs Szántó: aki ezt kitalálta mekkora 1 gumipunk... a kinézet meg h bagózól és kiabálsz összevissza az 1általá... (2013.07.06. 21:55) Hogyan legyél punk
  • Vidéki: A közelmultban jelent meg Simon Sebag Montefiore műve magyar nyelven „Az ifjú Sztálin címmel”. A ... (2013.03.21. 12:30) Cipriotizmus
  • anhist punk Smogx: Geci még csak 1 honapja vagyok punk de ezzen még én is besirtam a röhögéstöl büdös diszbuzi punkok... (2013.03.13. 22:18) Igazán igazi punk, gecó!
  • magyar-magyar szótár: Az a baj ezzel a seggszájgéppel, hogy odavissza pumpálván a szart nem engedi humuszálódni, hanem... (2013.02.12. 07:17) Zsúri huncutság

Webkettő, nemtöbb, mint webkettő

Follow killtheradical on Twitter

Úgyis megdöglesz

2008.03.19. 10:00 | bs395 | 2 komment

Nakérem.
Elérkeztünk az evolúcióban oda, hogy megmondjuk a frankót az un. egészségügyről.
Mert mink, akik álló nap gyilkoljuk a radikálisokat tompa ezüst mokkáskanalakkal, miket bal kezünk mutató és megsújja között tartunk, NEM értünk az egészségügyhöz.

Nem tudom pl. hogyan lehetne a gyógyítást magát olcsóbban csinálni.
Amennyire én tudom, a jobb dolgok többe is kerülnek általában, nagyon kevés kivételtől eltekintve. Nagy tételben viszont olcsóbbak is ezek a dolgok.

Lehet-e spórolni pusztán az által, hogy két-három kórház közös beszerzést üzemeltet? Tudod, ilyen önszerveződő módon, amire Budapesten volt is példa (vagy talán megfúrta a kerületi önkormányzat, mert nem kerültek be a felügyelőbizottságba a káderek?).

Lehet-e spórolni az által, hogyha költséges diagnosztikai műszerekből nem vesz boldog-boldogtalan, hanem tényleg regionálisan központosítják?

Lehet-e ezt értelmesebben csinálni, mint a súlyponti kórházak tervét? Persze, értem én, hogy minden rendelőben legyen tomográf, meg minden, mert úgy gyorsabb, biztonságosabb, de van-e rá pénz, vagy csak 2-3 hetes várólistára van pénz? (<- ez nem megállapítás, ez kérdés)

Lehet-e a megelőzés jutalmazásával spórolni? Aki elmegy szűrésre, az visszakap a TB járulékából, aki nem, az meg nem. De szó szerint: tüdőszűrőn megjelenni 5000 Ft, ott helyben, kézbe. Amelyik orvos betegének meg jobb lesz a vérnyomása, koleszterinje, egyebe gyógyszeres kezelés nélkül, az az orvos mondjuk kaphatna pluszt, ugyanis úgy spórolt a biztosítónak úgy, hogy még a betegnek is jobb lett.

Lehet-e motiválni az orvosokat a gyógyítás premizálásával? Hogyasszongya, figyelj, Gyula, te szülész-nőgyógyász, itt van a te megalázóan alacsony alapfizetésed, amihez minden sikeresen levezetett szülés után ad a kassza X forintot. Sikeresen levezetett komplikált szülésnél 1.5 X forintot. Valami. Műtétre, kezelésre, ha a beteg gyógyultan távozik, nem kéne pluszt adni? Mert jól csinálta a munkáját, tudniillik az orvos meg a nővér meg mindenki. Lesz-e akkor is hálapénz? Meg mit csináljunk azoknak a kezelésével, akiket nem lehet megmenteni, és abba fognak belehalni, amivel bekerültek? Merthogy vita nincs, az életminőségen javítani kell, de hogyan mondjuk meg, hogy jól kezeli-e az orvos a végső stádiumban lévő rákost mondjuk?

Hülyeség-e pozitív tartalmú teljesítménybérezést bevezetni, mind a betegek, mind az orvosok oldalán?
Kiszűri-e a kóklereket?
Motiválja-e a tehetségeseket?
Meg lesznek-e fizetve?
Egészségesebbek leszünk-e?
Olcsóbb lesz-e?

Mikor lesznek végre összekötve a gépek szájbavert kábellel, hogy rendes betegéletutakat tudjanak statisztikázni, irányítani?

Címkék: politika reform egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr20385775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maddness69 2008.03.19. 15:28:28

Szerintem jó helyen keresgélsz. Tehát az eü szolgáltatót lehet rávenni arra, hogy javítson a szolgáltatása minőségén. Jutalmazás-büntetés rendszer a szakmával egyeztetve szerintem is segítene az olcsóbb, hatékonyabb eü létrehozásában.
Valahogy az állam ezzel nem igazán szeretne foglalkozni. Ki tudja miért? (Rossz gazda?!)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 18:20:04

mtz: a briteknél a hülyeségeik mellett működik a megelőzés és a gyógyítás jutalmazása, azaz "teljesítménybér" - de csak akkor, hogy ha meg is gyógyul, meg spórolsz is.
itthon a spórolás résznél leragadtunk.
már az mnb liberálisabb tagjai is azt mondták, hogy az eü-ből és az oktatásból nem nagyon kéne több pénzt kivonni.