Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Világrend? Elvitelre?

2010. március 19. - bs395

Lajos beszélt. Azt mondta az LMP-ről, hogy kommunisták, mert – és itt jön a lényeg – amazok azt állították, hogy „a neoliberális világrend megbukott.” Nekem most vagy elfelejtek szólni, vagy az lehet még, hogy azért nem érzékelem én ezt a bukását annak a csúnya neoliberális világrendnek, mert – kapaszkodni tessék csíkos zászlóba, négyméteres szabadtéri feszületbe és most már bajuszba is – soha nem is volt neoliberális világrend!

Sőt, tovább megyek: olyan, hogy világrend se volt még soha se nem! Kapitalizmus van most mindenhol? Nem. Volt valaha mindenhol kapitalizmus? Nem. Az a kapitalizmus nevű dolog még a kommunizmussal együtt se tudta lefedni az egész világot! Persze, megpróbálták külön-külön is, de a világ szerencsénkre nem úgy működik, hogy ellenállás nélkül tűri a homogenizációt.

Szóval mielőtt valaki – LMP, Bokros, akárki – világrendet emlegetne, utazzon is egy keveset abban a világban, ahova azt a rendet gondolja, hátha meglepődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr391852777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.03.20. 10:16:26

„Lajos beszélt. Azt mondta az LMP-ről, hogy kommunisták.”

Ez is bizonyítja Lajosunk irracionális érvelési technikáját, azt, hogy gondolkodása kötöttpályás, mint Cseh Tamás dalában a „keskenyvágányú vasutasoké”.

Hülyetojás 2010.03.22. 12:17:13

Miért szólna a világrend bármiféle létező homogenitásról?

A világrend értelmezésem szerint, inkább valamilyen geopolitikai status quo, amire nagy biztonsággal lehet - vonatkozó szakterülettől (hadi / gazdasági / kutatási...stb.) és szereplői skálától (szövetségi / nemzeti / szervezeti...stb.) függő, - kiszámítható (de nem feltétlenül publikus) doktrínát illeszteni.

A világrend, mint egyensúlyi optimumot célzó törekvés modellje.
Javítsatok ki!

---

Az LMP egyébként télleg komenista.
Bokros meg nemzetvesztő.
A Jobbik viszont nyilasban fogant.
Többiről nem is beszélve...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.22. 14:13:42

@Hülyetojás:
ezek szerint a neoliberális világrendben mindennek ésm indenkinek meg volt a helye és a szerepe? a világ nagyja be volt kategorizálva, és a szereplők lehetséges akciói és reakciói kontrol alatt votlak? (volt, voltak, hiszen ugye már megbukott)
az azért kemény lenne.

Hülyetojás 2010.03.23. 12:51:27

@bs395:
Mint modellben - igen.
Hogy ez mennyire jól közelíti / közelítette a valóságot az más kérdés... (és persze ennek függvénye, hogy mennyire voltak kontroll alatt az Általad említettek.)

Mivel a neoliberális valóságértelmezés széles körű és befolyásos közegben (volt?) elterjedt nézet, ezért az önerősítő visszacsatolása (positive feedback) jelentős tényező volt / lehetett volna / lehetne a saját bukásában, ha alkalmazhatósága / életképessége nem érhetett volna / nem érne el bizonyos szintet.

Szerintem az LMP csak erősen túloz, de nem téved.
Egyrészt az inga kilenghetett volna az ellenkező irányba erősebben is (törhetett-zúzhatott volna), másrészt a tanulékony szereplők modelljébe fontos momentummá kellett előlépnie az önszabályozó piac korlátozott (!) szerepének.

Hülyetojás 2010.03.23. 13:20:40

@bs395:
De lehet, hogy csupán eltérően értelmezzük a "neoliberális világrend" kifejezést. Térjünk át ontológiai síkra? ;-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.23. 16:03:10

@Hülyetojás:
ez egy picit olyan, hogy ha hiszunk benne, és meggyőzzük magunkat, akkor mindegy, mi a valóság (szvsz a politika minden része nagyjából így is működik).
süti beállítások módosítása