Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szürkület

2008. szeptember 04. - bs395

Egyelőre még nem tudni, kell-e komolyan gondolkodni, hogy megegyezünk-e, vagy sem, de a Portfolio csapata elkészítette azt a görbét, amit minden magyar állampolgárnak be kéne magolnia, és minden iskolában tanítani kéne. Ez a marginális SZJA görbéje. Gyönyörűen nyomon lehet követni rajta, hogy mettől-meddig nem éri meg egy munkáltatónak legálisan fizetést emelni az alkalmazottnak. Ahol az a púp található az elején némi meredek felívelés után, ott az un. szürke zóna közepe. Előtte és utána is vannak szakaszok, ahol még mindig jobban jár mindkét résztvevő, ha adót és járulékot csalnak.

Gyurcsány dolgozatának egyik fő kommunikációs hangsúlya, hogy a gazdaság fehéredéséből számítanak plusz adóbevételre. Ezt két módon próbálják elérni: fokozott adó- és munkaügyi ellenőrzések, magasabb bírságokkal karöltve, bizonylatolási fegyelem erősítése és a kézpénzforgalom korlátozása az egyik oldalról, a másik fele pedig - mert a büntetéseket nem árt ellensúlyozni a jó magatartásért járó jutalommal - járulékcsökkentés és az alsó SZJA kulcs sáveltolása.

Az tiszta, hogy egy gazdálkodó szervezet szempontjából az adó, a munkabér és egyebek ugyanolyan költségek, mint az alapanyagok - mindezek összege a haszonnal megfejelve adják meg a termék árát, vagyis egy cég alkalmazottainak összes bérjellegű adóját és járulékát - és minden más állami elvonását - a vevő állja. Az is tiszta, hogy a versenyképesség és az elért haszon növelésének egyik módja, ha csökkentjük a költségeinket: egy beszállítóval vállalt szerződés esetén a kifizetett költség ellenőrzése aránylag egyértelmű, ahogy a bérmegállapodás teljesítése is (vagy megkapja a beszállító és az alkalmazott a megfelelő összeget, vagy nem, de az utóbbi esetben azt kockáztatjuk, hogy többet nem kell velük dolgoznunk). Az közterhek be nem fizetésével való spórolás ellenőrzése viszont ennyire már nem egyértelmű, hiszen nincs semmiféle szerződés, ami részletezné, hogy az adott cég az államtól milyen termékeket és milyen áron vásárol (nesze neked szolgáltató állam).

Éppen ezért a jelenlegi elvonási szint nincs leképezve az árakban: van, aki juszt se fizet, mert kommunisták/fasiszták (mikor mik), vagy mert hazudtak (mind hazudik), vagy mert ellopnák (ez mondjuk igaz), vagy mert úgyis csak odaadnák a tudodkiknek (nem, nem nekik, lásd előző indok), vagy csak egyszerűen röhög a markába, hogy így is ugyanazt kapja, mint az, aki befizeti (és megússza). Az előbbi csoportok képviselői az élősködők, az ő kiszűrésükhöz, büntetésükhöz és az állami bevételek növeléséhez az erős és szigorú ellenőrzés a legmegfelelőbb eszköz. De olyan is van, aki pedig nem tudja az áraiba beépíteni, pont a verseny miatt: ha a termék előállításához az alapanyag ugyanannyiba kerül, mint a szomszéd országban, a dolgozónak is hasonló nettó fizetése van, akkor az adó lesz az, ami eldönti, ki fogja tudni olcsóbban adni. Az ő számukra az elvonás csökkentése lehet alternatíva - ez nem amnesztia, mert a realitásokhoz igazítjuk az elvárásainkat, irreális elvárásokkal ugyanis szépen, lassan csődbe mennek, és az állami bevétel csökken, a kiadás pedig nő.

Viszont ha visszatekintünk a görbére, akkor azt látjuk, hogy a jelenlegi tervezet nem szüntetné meg az adókerülésre ösztönző púpot, csupán lecsípne belőle egy keveset, ráadásul pont az alacsonyabbik feléből. Ez azzal jár, hogy sem a dacból, sem a kényszerből szürkén foglalkoztatottaknak nem nőne a tényleges nettó fizetése, sem a közterhekből befolyó összeg nem emelkedne - egyszerűen papíron átírják a hivatalos szürke zóna határát, és abba a hitbe ringatják magukat, hogy azon kívül minden fehér. Ha viszont a felső határtól kezdenék, az pont azzal járna, hogy az oda bejelentett dolgozó tényleges nettó jövedelme nőne, könnyebb lenne a fizetések emelése, vagyis a közterhek befizetése emelkedne, és még a fogyasztás is - így a forgalmi adókból származó bevétel - nőne.

A legjobb persze az lenne, hogy ha nem lenne púp, és a nyaktörően meredek emelkedő helyett egy elnyújtott lépcsőt látnánk. Szép álom.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr72647498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnnyB 2008.09.04. 07:56:06

Az ezzel a gond, hogy ezzel a fokozott ellenőrzésekkel azokat a cégeket (is) le fogják építeni/ki fogják vonni a forgalomból, akik az EGÉSZ államot eltartják, attól függetlenül, hogy a szürke milyen árnyalatában tevékenykednek. Közszférában ugye nincsen fekete-szürke bér, csak a magánszférában. Tehát az egész megint az állam bevételi oldalát próbálja növelni.

Azon kéne elgondolkozni, hogy hogyan lehetne:
- növekdésre bírni a gazdaságot, befektetőket csábítani több régióba (adókedvezmények!), új munkahelyeket teremteni,
- ezzel párhuzamosan független szakértői vélemény alapján csökkenteni a köztisztviselők számát (=ne az maradjon, aki most sem csinál semmit), és valamilyen járulékfizetési kedvezménnyel elhelyezni őket az új munkahelyeken
- a cociálisan rászorulóknak leszűkíteni a munka nélkül szerezhető jövedelmét. Ez sem lenne bonyolult, aki pl. az utóbbi 10 évben 5 évnél kevesebbet dolgozott, az nyilvánvalóan nem akar. Na őket is a privát szféra felé kéne irányítani, akár adókedvezményekkel is, palántoljanak, vagy csavarozzanak, mindegy, értéket állítsanak elő.

Első körben ennyi jutott eszembe.

Jonas-R 2008.09.04. 12:04:22

"Éppen ezért a jelenlegi elvonási szint nincs leképezve az árakban"

Ez a mondás üt, kár hogy ezt kevesen látják. Be van árazva a magas elvonás a termelésbe, ezt fejtegettem a múltkor, hogy a járulékcsökkentés nem vezet versenyképességnövekedéshez, csak pillanatnyi szinten hoz változást, már középtávon visszaáll ugyanarra a szintre.

Amikor elkezdenek szigorítani, akkor Julika hatalmas felismerését, hogyaszondja "bár nagy a bérkiáramlás, ez nagyban köszönhető a gazdaság átstruktúrálódásának" (amit ugatunk 2 éve gyakorlatilag, hogy ez nem valós bérkiáramlás, de azért kb 40 népszavazásnyi és 4-5 vizitdíjnyi pénzt kidobtak az ablakon a kamatemelgetésekkel, ...ahh csak hergelem magam bele:) ) akkor pontosan ez történik. Hogy a beárazott nagy járulékok felől elmegyünk az ugyanolyan termelékenységű alacsony járulékszint melletti termelésre, és ezt (többek között) bérkiáramlásnak látják.

Az ábra tényleg jó. Az írás is, a következtetés is, a mondások is ütnek.

Avatar 2008.09.04. 17:00:48

"A legjobb persze az lenne, hogy ha nem lenne púp, és a nyaktörően meredek emelkedő helyett egy elnyújtott lépcsőt látnánk. Szép álom."

Lépcső? Szerintem ha hirtelen ugrás van benne bárhol is, az nagyon rossz! inkább valami nem túl meredeken emelkedő görbe lenne jó, ami ráadásul jóval alacsonyabb értéken tetőzik, mint a mostani...
Vagy az se lenne baj, ha egyszerűen egy vízszintes egyenes lenne ez a görbe. Szép egykulcsos adózás, semmi bonyolítás, semmi extra teher, se kedvezmény. Egyszerű befizetni, egyszerű ellenőrizni.
Rögtön lehetne az ellenőrzéseket végző apparátuson is költségmegtakarítani.

is 2008.09.04. 20:25:17

már annak is örülnünk kell, hogy jó irányba lépés, még ha kicsi is. ha még kétszer meglépnek ekkorát, akkor az a púp el is tűnhet. nincs hosszabb előrejelzés, mert úgy tudom, hogy a javaslatban van.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.04. 21:54:57

johhny-b:
pont ezért kéne érdemi csökkentéssel köríteni a fokozott ellenőrzéseket, különben a gőzhenger ledarál mindenkit.

jonas-r:
én ebbe az ábrába szerelmes vagyok. magyaráztam ismerősöknek, hogy miért nem jó dolog az effektíve adómentes minimálbér, meg az eva, meg ilyenek, mert korlátozzák a növekedést. és most itt van grafikusan, hogy tényleg. a magyar kkv-k (amiket minden párt időről-időre pajzsra emel, hogy aztán ott hagyják őket megsavanyodni a mocsárban) nem rendelkeznek se tartalékokkal, se lehetőségekkel, se szakértelemmel, hogy a púpokat átugorják.

avatar:
én is örülnék az egykulcsos adónak, meg annak, hogy a szociális kérdéseket szociális segély, családi pótlék, lakbér támogatás meg ilyenek mentén rendeznék adójóváírás és egyéb kedvezmények helyett, de ha most bevezetnénk, akkor itt kicsit nagyobb balhé lenne, mint szlovákiában - részint amiatt, mert itt vezetői szinten a konszenzusnak, az ország és a választók érdekeinek a puszta gondolata is árulás.
elvannak a maguk kis stiklijeivel, és közben van alattuk egy ország, ami így-úgy működik.

is:
nekem az a bajom, hogy ugyan jó irányba tart, de a problémát nem oldja meg. félig kint-félig bent.
és akkor a szuperbruttóról még nem is beszéltünk, mert ez a járulékcsökkentés nem teszi tervezhetővé a költségeket, mert bármikor visszavonhatják. ha jót akarunk tenni a cégekkel, akkor lenne egy darab bérköltségük, amiről megegyeznek az alkalmazottakkal, az állam meg vonjon belőle, amennyit éppen akar, a főösszeg nem változik, viszont az emberek egyből a zsebükön érzik, hogy akkor most megszorítás van, vagy osztogatás.
süti beállítások módosítása